Hoppa till huvudinnehållet

Gratis mensskydd i Arvikas skolor kan snart bli verklighet

Publicerad:
Jenny Boquist (S) Alina Koltsova (MP) och Anna-Maria Nykvist (V) står bakom motionen att utreda gratis mensskydd i skolorna i Arvika.
Jenny Boquist (S) Alina Koltsova (MP) och Anna-Maria Nykvist (V) står bakom motionen att utreda gratis mensskydd i skolorna i Arvika.

Snart kanske unga tjejer och kvinnor kan få tillgång till gratis mensskydd på skolorna i Arvika. Frågan ska utredas och med tanke på alla lovord som förslaget mötte borde chanserna vara goda att det även genomförs.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde beslutade politikerna att förvaltningen ska få i uppdrag att utreda möjligheten att genomföra förslaget som kommer från tre politiker Alina Koltsova (MP) Jenny Boquist (S) och Anna-Maria Nykvist (V).

Skolan är en miljö där eleverna tillbringar en stor del av dagen och mensen kan dyka upp när som helst. Då ska mensskydd finnas lättillgängligt för att underlätta för dem och man ska inte behöva fråga efter det, om man som ung tycker det är känsligt att prata om det.

I den motion som de tre politikerna skrev tillsammans betonade de att gratis mensskydd borde vara lika självklart som andra basala hygienartiklar som toalettpapper och tvål på toaletterna i grundskolan och gymnasieskolan.

Ett samstämmigt fullmäktige ställde sig bakom motionen i måndags kväll.

Alina Koltsova är glad över den positiva responsen.

– Jag är supernöjd. Det är en enkel åtgärd som har stor betydelse.

Beslutet innebär dock inte med automatik att det ska införas, utan att möjligheten att göra det ska utredas.

– Vi är inte framme än. Det finns olika sätt att lösa det på, rent praktiskt hur det ska gå till, konstaterar Jenny Boquist som likväl hoppas och tror att det kommer att genomföras.

Och skulle det ändå stöta på hinder på vägen under utredningens gång, i form av kostnader eller annat, så är det inget hon kommer att nöja sig med.

– Jag kommer inte att lägga mig innan vi nått dit.

Om man söker runt på internet upptäcker man att gratis mensskydd har blivit en aktuell fråga som diskuteras i kommuner runt om i Sverige och förslag om att införa det läggs fram via olika kanaler. Ganska ofta är det elever själva som driver frågan.

I Hagfors kommun i Värmland kommer det att finnas automater med gratis mensskydd i lokaler med skolverksamhet från och med våren 2022, går det att läsa på kommunens hemsida. Det har blivit verklighet efter ett initiativ från elever.

Nu kan Arvika bli nästa kommun att erbjuda det.

Artikeltaggar

ArvikaFullmäktigeMensMotionerSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.