Hoppa till huvudinnehållet

Sverige närmar sig OS-semi efter nya segrar

Publicerad:
Sveriges Oskar Eriksson och Almida De Val.
Sveriges Oskar Eriksson och Almida De Val. Foto: Nariman El-Mofty/AP

Den svenska medvinden fortsätter i mixeddubbelturneringen i Peking.

Efter två nya segrar på lördagen, mot Schweiz och Kanada, är curlingduon Almida de Val och Oskar Eriksson ett steg närmare OS-semifinal i Peking.

– Det var en riktigt skön vinst!

Almida de Val var nöjd efter lördagens andra vinst. Svenskarnas spelschema har varit tufft hittills, med tävlingsstart redan dagen efter landning. Trots tajt schema har duon nu börjat hitta fram till stabilt spel, berättar de Val.

– Vi har spelat väldigt bra idag, det känns väldigt skönt efter gårdagens förlust att komma tillbaka och leverera så. Vi har också fått vila lite mer, så vi båda var lite piggare på dagens matcher, säger hon till TT.

I mötet mot Kanada stal man poäng och satte ribban högt från start. Efter första halvan av matchen ledde duon redan med 5–1. I inledningen av andra halvan lyckades motståndaren reducera, men sedan följde mätning av stenar som gav Sverige ytterligare ledning.

Mötet avslutades vid sjunde omgången med 6–2 till Sverige.

Storseger

Vinsten mot Kanada var lördagens andra för svensk del. Under morgonen lokal tid vann duon även mot Schweiz. Almida de Val och Oskar Eriksson hade även efter första halvan av den en matchen en klar ledning – ett försprång som fortsatte i takt med att Sverige plockade ytterligare poäng. Mötet avslutades också den gången redan vid den sjunde omgången då det stod 6–1 till Sverige.

– Hade de spelat vidare hade det troligtvis blivit 8–1 eller 9–1, så mindre hål i osten, sade Oskar Eriksson till TT då.

Inför mötet mot Kanada låg Sverige på andra plats i grundomgången – men då har långt ifrån alla spelat lika många matcher än.

Tabellen haltar då poängräkningen inte är färdig än, men Sverige behöver vinna ytterligare åtminstone en match för att ha chans på semifinal, tror Almida de Val.

Två matcher kvar

Kvar att möta är Norge samt Italien. Den sistnämnda motståndaren är hittills fortfarande helt obesegrad i grundomgången.

Sverige har därmed vunnit fem matcher och förlorat två, och chansen att gå till semifinal finns kvar – med två matcher kvar att spela.

De fyra bästa lagen efter grundomgångarna går vidare till semifinaler.

Tävlingsformen mixeddubbel gjorde OS-debut 2018, men i år är det första gången som Sverige är med.

Anna Karolina Eriksson/TT

Så går det till

Mixeddubbel spelas med två spelare i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång.

De två positionerna för de två spelarna är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna, och båda får sopa.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

Artikeltaggar

CurlingOSOskar ErikssonPekingSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.