Piemonte - en rik region med många lokala druvor

Publicerad:
Dimma heter nebbia på Italienska. Den ligger ofta som ett vitt täcke över kullarna och de böjande vinfälten. Foto: Sofia Ander

Säg Piemonte och merparten av oss vinälskare tänker direkt på de storslagna vinerna från distrikten Barolo och Barbaresco. Inte så underligt egentligen. De ses som några av de främsta vinerna i världen numera. De är klassiska, långlivade och dessvärre en utmaning för ekonomin. Smakar det så kostar det, som det heter.

Huvudrollen i vinerna från nämnda vindistrikt heter nebbiolo. Döpt efter regionens dimma, vilket heter nebbia på Italienska. Den ligger ofta som ett vitt täcke över kullarna och de böjande vinfälten. Det är en vacker region med lika vackra viner. Men nebbiolo är inte allt. Missförstå mig rätt - druvan är fantastisk! Den har tydliga tanniner, hög syra och finstämda smaker av nypon, körsbär, torkade örter, te och med tiden tobak, lite tjära och torv. En elegant vinstil som passar regionens rejäla kök, där äggpasta, tryffel, smör och långkokt kött utgör basen.

Piemonte är en vacker region med lika vackra viner. Men nebbiolo är inte allt.
Piemonte är en vacker region med lika vackra viner. Men nebbiolo är inte allt. Foto: Sofia Ander

Men om man vill prova något annat då? En annan druva. Kanske ett vin som är lite snällare mot plånboken. Gjort i en mer fruktdriven stil. Nebbiolo är trots allt rätt krävande av dig som vindrickare. Den kräver både tålamod och viss erfarenhet. Vinerna behöver ofta tid på sig för att mjukna och öppna upp sig. Är du inte redo för tuffa tanniner och rödsyrlig frukt - då är det bättre att börja med ett annat vin.

Äggpasta, tryffel, smör och långkokt kött utgör basen i regionens rejäla kök.
Äggpasta, tryffel, smör och långkokt kött utgör basen i regionens rejäla kök. Foto: Sofia Ander

Piemonte har en uppsjö av högintressanta lokala druvor. Gröna nascetta är en av dem, precis som timorasso och arneis. Här odlas också en druva som heter freisa, tillsammans med dolcetto, barbera, ruché och vespolina med flera. Välgjorda mousserande viner produceras finner vi under namnet Alta Langa. Sött finns det också gott om, då i form av moscato d’asti eller brachetto d’acqui. Grappa gör man naturligtvis, men det är en helt annan historia. Nu håller vi oss till röda och vita viner. Och lokala druvor som ska få mer tid i rampljuset. Med det skrivet - här kommer en liten guide till fyra lokala druvor i Piemonte som förtjänar mer uppmärksamhet. Ett bubblande vin får även vara med på ett hörn - vi måste ju starta vinprovningen och middagen på bästa, bubblande vis.

Alta Langa

Alta Langa är en spännande kategori och ursprungsbeteckning för mousserande vin i Piemonte. De är en DOCG - den högsta klassificeringen för vin, som innebär hårda regelverk och krav på odling, druvor med mera. Samtliga viner ska vara årgångsbetecknade. Frukten måste tas från gårdar som ligger minst 250 meter över havet. Vinerna ska genomgå en andra jäsning på flaska, och ligga i minst 30 månader på sin jästfällning. Samma metod som för en champagne. Tillåtna druvor är pinot noir och chardonnay. Här snackar vi alltså kvalitet.

Prova: Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2017, nr 7949. 169 kr. Fast sortiment

Snart fem år sedan skörden, men här finns inga tecken på trötthet. Bara höga syror och massor av spänst. Pinot noir utgör basen med en mindre andel chardonnay. Strålande aperitif med nötter, gul stenfrukt, rostat bröd och maffiga bubblor.

Grignolino

Namnet klingar kanske lite avskräckande. Nästan grinigt. Sur är den inte, men skir, mycket frisk och hyfsat stram med körsbär och körsbärskärnor, peppar och smakrika örter. Inte undra på att namnet kommer från grignole - italienska för många kärnor.

Vinet har en appellation samt DOC-status som den fick 1974 - Grignolino d’Asti DOC. Det är tillåtet att addera som mest 10 procent freisa i vinet.

Prova: Grignolino d'Asti Frasca la Guaragna 2019, nr 94282. 199 kr. 2400 flaskor lanserades 4/2.

Här vankas sötsyrliga körsbär, finkorniga tanniner och florala aromer. Ett matvin att kombinera med antipasti som bruschetta med soltorkade tomater, basilika och mozzarella.

Dolcetto

Ordet står för ”den lilla söta”. Nu är detta inget sött vin. Men charmen finns där, i sällskap av pigga röda bär, mandeltoner och ofta nedslipade tanniner. Dolcetto från Alba fick DOC-status 1974. Druvan odlas även på andra platser utöver Alba. Som Dogliano och Ovada till exempel, två appellationer som har uppnått DOCG-status.

Prova: Cascina Gentile Ovada 2017, nr 54145. 219 kr. Ordervara

Charmerande dolcetto med energi, fint fokus, fräschör och pigga smaker av körsbär, blåbärsris och vita mandlar. Supergott till hemgjorda spröda pizzan eller fredagens snabbmat - charkuterier, ostar, oliver och nybakat bröd.

Arneis

Arneis är en av Piemontes gröna druvor och en av de mer kända. Den är ofta inbjudande i stilen, med rund gul frukt som för tankarna till päron, persika, aprikos och därefter adderar vi smakrika örtkryddor som salvia och riven muskot. Den höll faktiskt på att dö ut helt för cirka 50 år sedan. Men några odlare tog sin an druvan och gav den en ny chans. Den gör sig bäst i distriktet Roero, fast odlas på flertalet platser i regionen. Namnet då? Det är italiensk slang och betyder något i stil med ”jobbig, besvärlig typ, rackare”. Besvärlig att dricka är den dock inte.

Prova: Il Nespolo Arneis 2020, nr 2712. 149 kr. Fast sortiment, finns i fåtalet butiker.

Saftiga gula och gröna päron, hyvlade vita mandlar, lite mynta, en kvist salvia och kryddig peppar. Helt obesvärlig och riktig fin till pasta med skaldjur eller vinkokta musslor.

Barbera

Ovan druvor är kanske mer obekanta. Barbera däremot - den börjar få vind under sina segel. Den var länge sedd som en enklare druva att göra bordsvin på. Smeknamnet ”folkets vin” har sin förklaring. Här gäller det att tackla alkoholen som har en tendens att skjuta iväg, värna om frukten, få fram syran och skapa harmoni. Då kan resultatet blir riktigt stiligt. Plommon, björnbär, viol och saftiga tanniner är typiskt för barbera. Den odlas på flera platser i Piemonte, både i Asti och Alba. Men bästa området är Monferrato där den inte behöver slåss mot nebbiolo.

Prova: Montebruna Barbera d'Asti Braida 2019, nr 95502. 199 kr. 10 800 flaskor lanserades 21/1.

Saftigt, fylligt och med hög alkohol fast balansen finns där. Ett vin att njuta av på direkten. Helst till en hederlig bolognese, eller pasta amatriciana med rökigt sidfläsk. Melanzane alla parmigiana skulle inte heller vara fy skam. En vegetarisk gratäng på aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan. Härlig comfort food i februari.

Artikeltaggar

HelgVin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare