Hoppa till huvudinnehållet

OS-värmlänning om sömnbrist, smittrisk och senaste segrarna: ”Det var viktigt”

Publicerad:
Oskar Eriksson och Almida de Val tog två nya segrar och ligger bra till för att nå semifinal och slåss om OS-medaljerna.
Oskar Eriksson och Almida de Val tog två nya segrar och ligger bra till för att nå semifinal och slåss om OS-medaljerna. Foto: Christine Olsson/TT

Svenska mixedcurlinglaget med Oskar Eriksson och Almida de Val är nära en plats i OS-semifinal efter seger nummer fyra och fem.

– Det var viktigt, säger Eriksson.

Schweiz och Kanada fick se sig slagna med klara 1–6 respektive 2–6 under lördagspasset. I båda matcherna gav motståndarna upp i sjunde omgången av åtta.

– Verkligen skönt. Det var viktigt att få vinsterna, men även att vi spelade riktigt bra. Känns som vi nått upp i en nivå som räcker långt. Kan vi fortsätta med det här spelet och även få till det lite bättre i morgon så ser det riktigt bra ut, säger Oskar Eriksson.

30-åringen från Karlstad och Sundbybergsspelaren Almida de Val, 24, tog brons i senaste VM och tillhör medaljfavoriterna i OS.

Svår avslutning

Norge, med två vinster och tre förluster, och obesegrade Italien väntar i de sista grundseriematcherna på söndagen. Sverige ligger tvåa i tabellen, men har tillsammans med Australien spelat två matcher fler än övriga lag, och står på fem segrar och två förluster.

De fyra bästa lagen av tio går till måndagens semifinaler.

Vad krävs i de sista två matcherna?

– Vinner vi båda är vi garanterat vidare, vinner vi en borde vi vara vidare, men det beror lite på. Det är ju inget särspel, så om man förlorat mot fel lag och hamnar på samma poäng på fjärde–femte plats är man ute. Förlorar vi båda är vi beroende av andra resultat. Fem vinster kan räcka.

Två riktigt tuffa drabbningar väntar.

– Verkligen. Det är inga givna segrar i det här startfältet.

Oskar Eriksson har skickat en selfie från hotellrummet i Peking.
Oskar Eriksson har skickat en selfie från hotellrummet i Peking. Foto: Privat

Italien har fem triumfer av lika många möjliga.

– De har sett riktigt grymma ut och blir en svår nöt att knäcka. Killen är med i laget som tog brons på EM. Vi förlorade en match mot dem och det var precis att vi slog dem i semifinalen.

Norge är inte mycket lättare.

– Kan vi spela som nu har vi en bra chans, men vi vet att de är bra också. Vi förlorade mot dem i Göteborg och i semifinalen på VM senast.

Hektiskt program

Eriksson och de Val flög senare till Kina eftersom en ledare testats positivt för covid-19 under förlägret i Karlstad.

– Resa ett dygn innan och sova i en flygplansstol var inte den optimala uppladdningen, men efter omständigheterna var vi väldigt nöjda att bara komma hit.

Programmet har också varit hektiskt, med sju matcher på fyra dagar.

– Det har blivit fem–sex timmars sömn de senaste två nätterna. USA, som vi mötte i går, hade stått över två matchpass i rad. Lite oturligt att de lagt schemat så. De hade en fördel av det, helt klart.

Oskar Eriksson skickar iväg en sten i segermatchen mot Kanada.
Oskar Eriksson skickar iväg en sten i segermatchen mot Kanada. Foto: Christine Olsson/TT

Inför grundserieavslutningen blir det äntligen andrum.

– Gôtt att få lite vila för första gången under turneringen och kunna återhämta sig fysiskt och psykiskt. Vi står över två matchpass och får ett dygn i alla fall.

Mesta tiden spenderas på hotellrummet på grund av smittorisken.

– Det är mindre risk här, för alla testas dagligen. Men man är ju aldrig helt säker. De vill att man håller avstånd, bär mask, använder plasthandskar när man plockar mat och man sitter i bås i matsalen med plastväggar runt varje plats. Det är mycket säkerhet, och det är bra.

– Vi får spela utan mask i alla fall och det är vi väldigt tacksamma för.

Inga spelare delar rum.

– Vi i mixeddubbeltruppen har en lägenhet med separata rum. När lagturneringen kommer igång och mixeddubbeln är slut flyttar jag in med grabblaget, berättar Oskar Eriksson, som dubblerar i OS.

Efter covidproblemen – grönt ljus för OS-resan: ”Sista testet också negativt”OS har startat – förlust för svenska curlare: Tuff öppningsmatch”En seger och en förlust för Eriksson och de Val – medaljdrömmen leverSverige närmar sig OS-semi efter nya segrar

Artikeltaggar

CurlingKarlstads curlingklubbLag EdinOSOskar Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.