Äldre över 65 år kommer kunna få viss sjukvård i hemmen i Kristinehamn, Filipstad och Storfors.
Men satsningen försenas av rekryteringen.
– Vi söker med ljus och lykta efter läkare, säger Lena Edgren, avdelningschef för närsjukvårdsavdelningen i Kristinehamn.
I december förra året beslutade regionens sjukvårdsledning att starta ett närvårdsteam med utgångspunkt i Kristinehamn. I dag finns liknande mobila vårdteam som utgår från sjukhusen i Arvika, Torsby, och Karlstad.
I Kristinehamn är planen att ett team med en läkare, två sjuksköterskor och två undersköterskor ska ta sig an området inklusive Filipstad och Storfors med omnejd.
Men det finns en detalj som förhalar uppstarten – svårigheten att rekrytera läkare.
– Så är det tyvärr generellt, det är jättesvårt att få tag på läkare. Får vi en läkare då är det bara att trycka på beställningsknappen och skicka ut annonserna för sjuksköterskor och undersköterskor.
Det har funnits intresse bland läkare, men av olika privata skäl har ingen än så länge tackat ja till tjänsten, berättar Lena Edgren.
“Slipper vänta på akuten”
Närvårdsteamet kommer att arbeta i anslutning till närvårdsavdelning 85, näva, i Kristinehamn. Där vårdas personer över 65 år och som inte behöver specialistvård på sjukhus. Det mobila närvårdsteamet kommer till skillnad mot avdelningen besöka och vårda patienterna i hemmet.
– Det handlar om allt från hembesök men också att man är konsultativ via telefon. Man utgår alltid från planen man gjort upp med patienten och dess närstående.
Vilken lucka i vårdsystemet fyller det här teamet?
– Mycket samordning och att patienterna inte ska behöva vara inlagda på sjukhus eller vänta länge på akuten. Man kan ställa in olika behandlingar i patienternas vardagssituation. Trygga upp kring de äldre.
Är det här patienter som annars hade behövt åka till akutmottagningen i Karlstad?
– Många av dem, ja. Av vad vi ser utifrån vår förstudie och min erfarenhet.
Kommunen ansvarar för det som kallas hemsjukvård och där är läkaren placerad på vårdcentralen. Men det finns ett behov av en annan tillgänglighet och vård, menar Lena Edgren.
– Läkare på vårdcentral ska ha möjlighet att åka hem till patienter, men det är väldigt begränsat för den tiden finns inte. De här patienterna kan också behöva vård på en annan nivå eller specialitet än allmänmedicin.
Sedan juni drivs närvårdsavdelningen i Kristinehamn av hyrläkare och rekryteringen av en fast läkare har pågått sedan i höstas, berättar Lena Edgren. Med det nya närvårdsteamet behöver verksamheten nu hitta två läkare.
Vad säger du om att ni försökt rekrytera en läkare under så lång tid?
– Tyvärr så är det inte ovanligt med läkare, men det är jättetråkigt.
Kan det bli så att ni tar in hyrläkare för det mobila närvårdsteamet?
– Det kan jag inte svara på, men jag vet att de tittar på olika lösningar.
När siktar ni på att kunna starta närvårdsteamet?
– Med en gång vi har en läkare så kör vi rekrytering av sjuksköterska och undersköterska, det kommer gå fort för det har varit ett stort intresse.
Värmlandssamverkan lämnade förra året in ett politiskt förslag om att införa närvårdsteam i samtliga kommuner. I november fick regiondirektören i uppdrag att utreda om det inom en snar framtid går att inför ett eller två ytterligare närvårdsteam i Värmland.
Förslaget: Inför närsjukvårdsteam i alla värmländska kommuner