Hoppa till huvudinnehållet

Krafttag mot skuggsamhället

Publicerad:
Bekämpa skuggsamhället. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaternas program mot skuggsamhället är bättre oppositionsarbete än att anmäla ministrar till konstitutionsutskottet.

Att personer som får avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd ändå stannar kvar i landet har varit ett växande problem under de senaste åren. Enligt den senaste uppskattning rör det sig om uppemot 50 000 personer. Men det var för fyra år sedan. Många poliser tror att antalet kan ha fördubblats sedan dess.

Hur utbrett problemet har blivit framgick med sorglig tydlighet då en efterlyst kvinna utan uppehållstillstånd greps utanför statsministerns bostad. Hon var anställd av den städfirma som Magdalena Andersson (S) anlitat, och enligt kvinnan själv har hon flera gånger städat bostaden. Skuggsamhället når ända till statsledningens topp.

Att människor struntar i myndigheternas beslut underminerar respekten för migrationssystemet. Det är orättvist mot dem som tar sig hit och får stanna på laglig väg, liksom mot dem som accepterar ett nekat uppehållstillstånd. Därtill göder skuggtillvaron kriminalitet.

Den som vistas i landet utan tillstånd har inget annat val än att söka sig till brottslighet för sitt uppehälle. En tillvaro som präglas av usla arbetsvillkor och minimala löner eftersom man knappast kan söka hjälp från polisen eller facket. Dessutom pågår omfattande handel med falska id-handlingar, samordningsnummer och adressändringar, vilket drar in pengar till den organiserade brottsligheten.

Därför var det tio välkomna förslag som Moderaterna tidigare i januari lanserade för att bekämpa skuggsamhället. Centralt är att genomföra en ny nationell folkräkning. Vi måste helt enkelt kunna veta vem som vistas var i landet. Något som brukade vara en genomförbar självklarhet under flera hundra år.

Moderaterna vill också avskaffa sekretessen mellan myndigheter som huvudregel och i stället införa informationsplikt, så att bidragsfusk lättare skall kunna upptäckas och beivras. Andra förslag är att öka användningen av DNA-analys för att förhindra att barn utnyttjas för falsk anhöriginvandring. Och att dra in rätten till bidrag för den som stannar kvar utan tillstånd.

Enligt Moderaterna själva är det skarpa förslag som kommer läggas fram i riksdagen. Det står i kontrast till regeringen som inte tycks ta problemen på något större allvar. Migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) menar exempelvis att endast omkring 10 000 personer vistas i landet utan tillstånd (Sveriges radio 11/1).

Ett uttalande som dock lockade fram det sämsta från de moderata riksdagsledamöterna då de anmälde Ygeman till riksdagens konstitutionsutskott, KU. Ett förfarande som återkommit med närmast parodisk regelbundenhet under mandatperioden. Självklart är det viktigt att ställa statsråd till svars, men det görs bäst genom verkningsfull oppositionspolitik.

Skall Moderaterna vända sina låga opinionssiffror till valet behövs det mer skarpa förslag och mindre gnäll i KU.

Artikeltaggar

Anders YgemanBrottdnaKULedareMagdalena AnderssonMigrationModeraternaRiksdagenSekretessSocialdemokraternaUtvisning