Valptiken Selma attackerad av varg: ”Såg ut som en slaktplats”

Publicerad:
valptiken Selma attackerades av varg Foto: Per Kareliusson

Per Kareliusson jagade hare på sina jaktmarker mellan Munkfors och Sunne. Hans 7 månader gamla Hamiltonstövare Selma hade han släppt iväg i skogen på drev.

– Men så hörde jag att Selmas hundskall övergick till skrik. När jag kom fram till platsen såg det ut som en slaktplats, berättar han.

Det var i onsdags som Per Kareliusson från Sunne begav sig av till sina jaktmarker väster om Rannsjön mellan Sunne och Munkfors.

– På väg dit träffade jag på en kompis och jag erbjöd honom att följa med mig som sällskap och så kunde jag bjuda honom på kaffe i skogen. Det var tur att han följde med. Med tanke på allt som kom att hända. Utan hans hjälp hade det kunnat sluta ännu värre.

Tre vargar

Väl framme sökte Per Kareliusson noga av området efter vargspår, men han fick inte syn på några. Så därför släppte han lös valptiken Selma.

– Det är så harjakt går till, att man släpper hunden som får leta efter en hare att jaga. Efter ett tag fick Selma syn på en hare som hon jagade. Vad jag inte visste då var att tre vargar kommit in i området efter att jag sökt av det, säger han.

För säkerhets skull hade Per Kareliusson också ett GPS- halsband på Selma, så att han kunde ha koll på vart hon var.

– Jag och min kompis var 300 meter ifrån och så hörde vi att tonskallet ändrades. Selma började att skrika och skälla. Genom GPS:en såg vi att hon slutat springa och stod still. Då förstod vi att något hänt.

Mycket blod

De skyndade fram till platsen.

– Det var mycket blod och det såg ut som en slaktplats. Selma skrek och gnydde.Vi förstod ju att det hade varit varg framme, sånt känner man i märgen.

Kompisen sprang iväg för att flytta bilen så nära som möjligt. Samtidigt skulle Per Kareliusson bära sin valptik.

– Det var cirka 120 meter att ta sig till bilen. Det var svår skarsnö som jag trampade igenom. Det var också jättetungt att bära henne. Till slut orkade jag inte längre. Jag sa att ”du måste försöka gå för annars klarar du inte livet och jag klarar inte att bära ut dig”. Då gick hon lite och sedan kämpade jag med att bära henne igen. Till slut kom vi fram till bilen.

Äter inte

Kompisen hade under tiden också ringt och förvarnat veterinären, så de var redo.

– De sydde ihop henne och la in dräneringsslangar. Veterinären tror att hon ska bli helt återställd. Men idag är det tredje dagen efter händelsen och de säger att den ska vara värst. Och nu äter hon inte. Hon har nog väldigt ont också för hon skriker när hon ska röra sig. Det är ju mycket bett och såren är öppna. För tydligen så skulle de helst vara öppna så att det ska läka inifrån säger veterinären. Bara hon överlever så, men det tror jag att hon gör, säger Per Kareliusson.

Länsstyrelsen kontaktades också direkt efter vargangreppet.

– De kom till veterinären och dokumenterade skadorna. Sedan var de ut till platsen och sökte vargspår. Enligt länsstyrelsen var det tre vargar på platsen. En av vargarna har suttit på ett berg och spanat på Selma innan de gav sig av efter henne. Men bara en av dem gav sig på henne. De andra väntade kvar en bit bort.

 Selma vilar sig efter vargangreppet. Skadorna syns på hennes bakkropp
Selma vilar sig efter vargangreppet. Skadorna syns på hennes bakkropp Foto: Per Kareliusson

Per Kareliusson har funderat mycket över vargangreppet.

– Det måste ju ha varit någon form av markering. För hade vargen velat, så hade han kunnat ta död på henne på 10 sekunder. Det var mycket bett på lår och under buken, men inga inre skador, så det var världens tur.

Hur känner du inför att jaga på dessa marker igen?

– Det kommer jag säkert att göra, men inte i år.

NWT är i kontakt med Fredrik Wilde, besiktningsperson vid Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi har inte fått svar på dna-proverna än, men av allt att döma rör det sig om en hane, en hona och en valp. Vi misstänker att det är Skacksjöreviret som står bakom. Centrum för reviret är just mellan Munkfors och Sunne, där attacken skedde. Till detta revir har vi bara spårat tre individer, men det kan finnas fler valpar.

Har det skett fler vargangrepp där på senare tid?

– Nej, vi får hoppas att det var en engångshändelse, men det vet man inte.

Har du några råd till jägare som är ute i området?

– Att man spårar av innan när det är spårsnö och det hade ju de här jägarna gjort. Men här hade de ju otur att vargarna kom in i området under tiden. Sedan kan en vargväst för hundar skydda en del också och göra så att hunden klarar sig bättre, säger Fredrik Wilde.

Artikeltaggar

Djur och naturFredrik WildeJaktMunkfors kommunSunne kommunVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare