Favoriterna höll för trycket

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Cornelia Jakobs gick med låten "Hold me closer'" direkt till final i Melodifestivalen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det blev de två förhandsfavoriterna Cornelia Jakobs och Robin Bengtsson som lade beslag på de två finalplatserna.
Årets första deltävling av Melodifestivalen präglades dock av röstningskaos.

Under veckan har Cornelia Jakobs gått från relativt okänd, till att vara den första tävlingens stora kritikerfavorit. Den 12 mars i Friends Arena tävlar hon om att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Jakobs har medverkat i Melodifestivalen två gånger tidigare, 2011 och 2012, men då som en del av gruppen Love Generation. Hon skrev även fjolårsbidraget “Best of me”, som framfördes av Efraim Leo.

Med breakup-låten “Hold me closer” gjorde hon sin solodebut i tävlingen. Bidraget är skrivet av artisten själv, Isa Molin och David Zandén.

Även den andra finalisten Robin Bengtsson höll för trycket. I årets deltävling har Robin Bengtsson tippats gå långt, både enligt oddsmakarna och kritikerna. Nu tar han sig för fjärde gången raka vägen till final.

Semifinalist en skräll

31-åringen från Svenljunga har vunnit Melodifestivalen en gång tidigare, år 2017 med låten “I can’t go on”, som då slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Han tävlade senast i SVT:s musiktävling 2020 med bidraget “Take a chance”, som slutade på en åttondeplats i finalen.

“Innocent love” är en poplåt skriven av Sebastian Atas, Viktor Broberg, Victor Crone, David Lindgren Zacharias och Victor Sjöström.

Till semfinal gick otippat Danne Stråhed med sin reggaedänga – "Hallabaloo" och Theoz med sin dansanta upptempolåt "Som du vill".

Att tävla i Melodifestivalen tycks gå i släkten för Cornelia Jakobs. Hennes pappa är nämligen Jakob Samuel, frontmannen i The Poodles, som har tävlat i Melodifestivalen 2006 och 2008.

Krånglande app

Kvällens sju artistframträdanden gick som på räls. Däremot tampas festivalen med ett krånglande röstningssystem. Hjärtröstningen i appen fungerar inte och i den första omgången är det därför enbart telefonröster som räknas.

– Vi jobbar på att få igång appen till omgång två. Om det inte går kommer vi att köra telefonröstning hela programmet, säger Annette Brattström, projektledare för Melodifestivalen till TT.

Oscar Zia, som förra året ledde en av deltävlingarna tillsammans med Anis Don Demina, håller i år i trådarna på egen hand – med visst bistånd av sidekicken Farah Abadi. Den här gången fick han alltså tämligen omedelbart handskas med en app-kris.

Semi i stället för duell

Årets upplaga av Melodifestivalen har delvis fått en ny utformning. Duellerna i Andra chansen har skrotats och i stället införs en semifinal. Två låtar från varje deltävling går som vanligt direkt till final, lika många kommer att gå till semifinalen där de sedan delas upp i två grupper.

Det har varit ett utmanande år för arrangörerna av Sveriges största musiktävling. Den planerade turnén fick med kort varsel ställas in när smittspridningen började eskalera och i stället meddelade SVT att samtliga deltävlingar ska avgöras i Stockholm.

Men även med det beslutet fattat återstod fler bekymmer. Med endast ett par dagar kvar till premiären stod det gigantiska evenemanget fortfarande utan lokal. Besked kom så sent som i fredags att Avicii Arena bokades för den första, andra och tredje deltävlingen. Därefter tvingas kalaset flytta till Friends Arena i Solna.

Ledin flyttar inte

Anledningen till att lokalbytet sker mitt i tävlingen beror på att Avicii Arena är uppbokad – av Tomas Ledin. Den 25 februari håller han sin jubileumskonsert, och har tidigare gjort klart att den inte kommer att flyttas för någonting annat än ökad virusspridning.

Den första deltävlingen var den enda tävlingen som avgörs med publiktak. Från och med den 9 februari finns det inte längre någon gräns för hur många människor som får samlas på evenemang, men vid kvällens första deltävling gäller fortfarande ett maxantal på 1 500 personer, fördelat på tre sektioner.

Robin Bengtsson som tävlar med låten Innocent?Love i Melodifestivalen deltävling ett i Stockholm på Avicii Arena .
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Deltagare i Melodifestivalens första deltävling.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fakta

Startfältet i den första deltävlingen

1. Malou Prytz – "Bananas"

2. Theoz – "Som du vill"

3. Shirley Clamp – "Let there be angels"

4. Omar Rudberg – "Moving like that"

5. Danne Stråhed – "Hallabaloo"

6. Cornelia Jakobs – "Hold me closer"

7. Robin Bengtsson – "Innocent love"