Värmlänning bakom ny semla: En ”japansk hetvägg”

Publicerad:
Så här ser den ut, semlan som är maskerad som en ramen. Nudlarna är vetedeg och mandelmassan har formen av ett ägg. Skapare av det hela är Oskar Hjelm. Foto: Oskar Hjelm

Tacon har fått sin, wrapen har fått sin, så även pizzan.

Nu kommer en ny variant av semla – ramensemlan.

Skaparen är en matintresserad värmlänning.

Värmlänningen heter Oskar Hjelm och är ursprungligen från Kil. Numera bor han på Malta och kläckte idén redan för flera år sedan.

– Jag kollade tillbaka på Instagram och såg att jag hade lagt upp en storie för tre år sedan där jag förutspådde ramensemlan.

För den som inte vet vad ramen är så kan det enklast beskrivas som en japansk nudelsoppa.

Oskar Hjelm är kreatören bakom ramensemlan.
Oskar Hjelm är kreatören bakom ramensemlan. Foto: Printscreen

Hur kom du på tanken med just en ramensemla?

– Det känns som att alla konditorier sitter och försöker klura ut nästa nya semla. Fördelen för mig är att jag inte behöver sälja den, utan kan göra det konstigaste jag kommer på. När semmelwrapen kom var wrap en grej, ett buzzword. Nu är ramen lagom nytt och trendigt. Samtidigt som det är långt ifrån en semla, vilket gjorde det extra kul.

Men ingen konditor lyckades komma på samma idé, så i fjol tog Oskar själv tag i bollen och skapade semlan.

– Ja, jag gjorde en Youtubevideo då, men passade på att posta semlan på nytt nu i dagarna.

Videon har inte blivit någon viral hit – än.

– Det är klart att jag ville det, för det är ett tillräckligt roligt skämt för att kunna bli viralt.

”Ganska likt hetvägg”

Ja, ett skämt är vad Oskar Hjelm kallar sin skapelse, men han går i god för att semlan är klart ätbar och har de klassiska smakerna av semla.

Men hur gör man då en ”nudelrätt” av en semla? Jo, det gäller att göra en tunn, platt vetebrödskaka som sedan rullas och skivas i ”nudlar”. Dessa läggs i en skål, mandelmassa formas till ett ägg, på med spritsad grädde, rostad mandel och lite extra kryddor.

Genom att slå på varm mjölk blir det en slags modern hetvägg av det hela, men samtidigt påminner den om en nudelsoppa. Serveras gärna i en typisk ramenskål.
Genom att slå på varm mjölk blir det en slags modern hetvägg av det hela, men samtidigt påminner den om en nudelsoppa. Serveras gärna i en typisk ramenskål. Foto: Oskar Hjelm

Sist men inte minst, det som gör det ramenlikt, varm mjölk.

– Det är ganska likt hetvägg, säger Oskar Hjelm.

– De rostade mandlarna finns för att få extra textur, lite crunch.

Den äts sedan gärna med pinnar.

Det känns som det kan bli ganska degigt?

– Ja, men man får vara snabb med att äta den.

Är den svår att göra?

– Det tror jag absolut inte, det är ungefär som en vanlig semla. Så brukar man baka så kommer man att klara av att göra den.

Någon respons från konditoriskrået har han inte fått än, men säger att det vore kul om det kom.

Skulle det gå att sälja den här tror du?

– Ja, men jag skulle nog rekommendera att man monterar den och sedan får kunden en kanna mjölk att hälla på själv.

På frågan om det kommer fler udda semlor och videor från Oskar Hjelm framöver så säger han att det inte är omöjligt, då han är såväl matintresserad som videoskapare och kreatör.

Till sist: av alla andra udda semlor, har du någon favorit?

– Det skulle i så fall vara såna pyttesmå som man kan ta i en tugga.

Nudlar? Nej, platt, strimlat vetebröd.
Nudlar? Nej, platt, strimlat vetebröd. Foto: Oskar Hjelm

Artikeltaggar

BakningFikaKilMat och dryckSemlaSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare