Hoppa till huvudinnehållet

Potten är klar – Värmland får 229 miljoner för att förbättra sjukvården

Publicerad:
Regeringen har kommit överens med SKR vad pengarna ska gå till.
Regeringen har kommit överens med SKR vad pengarna ska gå till. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu är det klart exakt hur mycket pengar regionen får av staten för att hjälpa hälso- och sjukvården upp på fötterna igen efter coronapandemin – 229 miljoner kronor.

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR, kom i december fram till fyra överenskommelser om hur sjukvården kan stöttas upp efter coronapandemins konsekvenser.

Förra veckan rapporterade NWT att Region Värmland tilldelas 138 miljoner kronor. Nu har den totala summan för samtliga överenskommelser räknats ut och det blir hela 229 miljoner kronor.

Pengarna ska gå till satsningar på “god och nära vård”, närmare bestämt tillgång till fast läkarkontakt på vårdcentral, fler praktikplatser för sjuksköterskestudenter, samt möjlighet till specialistutbildning för redan utbildade sjuksköterskor. Man vill också öka tillgängligheten och korta väntetiderna.

Vården ska bli mer personcentrerad, bland annat inom förlossningsvården och kvinnors hälsa. Man ska arbeta för mer sammanhållna vårdförlopp för att öka jämlikheten, effektiviteten och kvalitén i vården. Cancervården ska bli mer effektiv och jämlik med vaccinering och screening för att utrota livmoderhalscancer.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadSjuksköterskaVård och omsorgVårdcentralerVårdplatserVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.