Den senaste tiden har inte mycket livemusik kunnat genomföras – men nästa vecka är det dags för Glafsfjordens musikfestival.
Ett arrangemang som trotsar tuffa förutsättningar.
– Det är ett stort jobb av volontärer och fantastiskt engagemang från studenter, säger festivalledaren Jon Dahlkvist.
Sedan 2015 har Glafsfjordens musikfestival, som är en kammarmusikfestival med fokus på klassisk konstmusik, arrangerats i Arvika.
Förra året blev det dock inställt på grund av coronapandemin – och det var långt ifrån givet att det skulle gå att genomföra i år, med tanke på den höga smittspridningen.
– Det är ju värre än någonsin nu, men vi vet att det inte är så dödligt längre. Vi använder de möjligheter vi har nu och skapar konserter tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag nästa vecka, under kvällstid, berättade festivalledaren Jon Dahlkvist under onsdagen.
– Vi är otroligt nöjda med att vi kan få ihop en festival nästa vecka, med tanke på omständigheterna.
I och med regeringens besked under torsdagen om att samtliga restriktioner släpps den 9 februari, alltså på onsdag, kommer större delen av festivalen kunna ske helt utan publikbegränsningar.
– Redan konserten på onsdag vi gör på festivalen blir utan restriktioner. Ska bli spännande att se om det blir en annan känsla!
Nästa vecka försvinner restriktionerna i Värmland”Arvika är ju speciellt”
Flera internationella stjärnartister inom klassisk musik har uppträtt under festivalen genom åren – men riktigt så blir det inte den här gången.
Det lokala präglar årets upplaga, som sker i samverkan mellan Musikhögskolan Ingesund samt Ingesund Piano Center, och det är en slimmad variant som kommer att genomföras.
– Arvika är ju speciellt, med väldigt högt antal musiker och musikintresserade per capita. Innan pandemin hade vi högst antal konserter per capita i Sverige, var det någon som hade räknat ut, säger Jon Dahlkvist.
Något som för den delen inte betyder att nivån på artisterna är avsevärt mycket lägre än tidigare.
– En stor del av festivalen består helt enkelt av riktigt bra studenter, som har förberett sig under hela pandemin – och brinner för att träffa en publik som de inte har kunnat göra så mycket den senaste tiden.
Volontära insatser
Utmaningarna har varit riktigt tuffa – främst ekonomiskt.
– Vi har inte fått någon står finansiering till festivalen. Men Arvika kommun går in och hjälper med ett litet bidrag på 20 000 kronor, vi brukar ha en budget på 200 000, konstaterar Jon och fortsätter:
– I princip är det här en festival som görs helt på volontära insatser. Det är ett fantastiskt engagemang från studenter på Musikhögskolan Ingesund och artisterna på Ingesund Piano Center.
Så de uppträder i princip gratis?
– Ja, artisterna i pianocentret uppträder gratis. Hela samhället borde skämmas över det, men det händer hela tiden nu och har gjort under hela pandemin.
Festivalen kommer alltså äga rum 8-12 februari. Detta på tre olika platser: Rackstadmuseet, Mikaelikyrkan och Stora salen på Ingesund.
Här är hela festivalprogrammet
Tisdag-onsdag, Rackstadmuseet: ”Nordic Piano Music Week – artister från Ingesund Piano Center
Torsdag, Mikaelikyrkan: ”Barockjubel” – Ingesund Vokalis & Camerata MHI
Torsdag, Stora salen Ingesund: ”Filmkonsert” – Jean-Baptiste Doulcet
Fredag, Stora salen Ingesund: ”Mästarkonsert” – Andreas Brantelid & Jean-Baptiste Doulcet
Lördag, Stora salen Ingesund: ”Tjeckiska serenader & Döden och flickan” – Camerata MHI & Binakvartetten