Insändare: Noll kronor (!) till primärvården av 138 miljoner

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Till alla värmlänningar vill jag säga, skriv till era regionpolitiker. Välj valfri person från det parti som du röstat på och fråga när det ska bli ändring? När skall det fungera för er att få en tid på vårdcentralen och när skall er vårdcentral få en dräglig arbetsmiljö och bemanning?” skriver insändarskribenten ”Distriktsläkaren”.
Foto: Peter Bäcker
Det har nu varit ett antal artiklar i NWT de senaste veckorna som belyst, eller i alla fall försökt belysa, en del av problematiken som råder inom regionen.

Med ”Nära vård”-konceptet så ska antalet vårdplatser på våra sjukhus minskas och primärvården skall (återigen) ta ett ökat ansvar. Det i sig, tycker även jag, är en bra tanke och en tanke som politikerna haft sedan förra årtusendet. Men är det då inte väldigt märkligt att fördelningen av pengarna ser så otroligt sned ut? Bristen på specialister i allmänmedicin är känd och har varit så de senaste 30 åren, vakanserna är nästan 50 procent i Värmland. Undra på att det är så svårt att få en tid på vårdcentralen!

Av dessa 138 miljoner så fördelas noll kronor till primärvården.

I överenskommelsen ”Ökad tillgänglighet” får regionerna 2,96 miljarder kronor att dela på. Om denna summa delas jämnt per person i Sverige så får Värmland cirka 85 miljoner. Av dessa pengar skall störst del gå till den (sub-)specialiserade vården och en mindre del till primärvård och BUP.

Det kommer alltså att bli som vanligt, en summa motsvarande felräkningspengar, fördelas till primärvården och när det spridits ut till den lokala vårdcentralen så är den faktiska effekten lika med noll.

När skall det sluta vara ord och övergå i handling? Att bygga upp en verksamhet, ännu mera om den ska ta en större del av sjukvården kostar faktiskt. Regionens budget för 2022 är 10,2 miljarder kronor, så det är inte pengar som saknas, det är styrning av pengarna som saknas.

För att försöka sätta detta med pengar i perspektiv så är Tanzanias (60 miljoner invånare) sjukvårdsbudget motsvarande 7,5 miljarder kronor.

Till alla värmlänningar vill jag säga, skriv till era regionpolitiker. Välj valfri person från det parti som du röstat på och fråga när det ska bli ändring? När skall det fungera för er att få en tid på vårdcentralen och när skall er vårdcentral få en dräglig arbetsmiljö och bemanning? Ja, skriv det ni funderar över så att de faktiskt får stå till svars och inte gömma sig bakom flosklerna som pumpas ut.

Distriktsläkaren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.