Dalslänningarna är 350 miljoner rikare än vad man trott

Publicerad:
Dalslänningarna är rikare än vad som tidigare varit känt.

Dalslänningarna är betydligt rikare än vad som tidigare varit känt.

Det handlar om totalt 350 miljoner kronor som tidigare saknats i offentlig statistik.

Anledningen är att gränspendlarnas inkomster nu blivit kända.

Under de senaste tio åren har siffrorna inte redovisats. Det framgår av en rapport av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Det finns cirka 1 200 personer i Dalsland som kan kallas för gränspendlare. Det vill säga att de bor i Dalsland, men arbetar och betalar skatt i annat nordiskt land. För dalslänningarnas del är det förstås Norge som gäller. Tillsammans tjänade de 350 miljoner kronor.

"Jätteintressant"

I Dals-Eds kommun finns 242 gränspendlare. De drog under 2020 tillsammans in 83 miljoner kronor.

Agneta Johansson är kommunchef i Dals-Eds kommun.
Agneta Johansson är kommunchef i Dals-Eds kommun. Foto: Tommy Löfgren

– Det är verkligen jätteintressant att ta del av den här statistiken, säger Agneta Johansson, kommunchef i Dals-Eds kommun.

Hon berättar att Dals-Eds kommun ska sätta ihop en analysgrupp som ska titta på denna och andra frågor inför det att man sammanställer årsredovisningen för 2021.

– Det här har betydelse när det gäller bilden av oss Dalslandskommuner socioekonomiskt. Bilden av Dalslandskommunerna är ibland kanske sämre än hur verkligheten ser ut. Det är viktigt att ge en nyanserad bild av våra kommuner, säger Agneta Johansson.

”Mer positiv bild”

I Bengtsfors kommun finns 359 gränspendlare. De drog under 2020 tillsammans in cirka 92 miljoner kronor.

Peter Johansson är ekonomichef i Bengtsfors kommun.
Peter Johansson är ekonomichef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Det här är ingenting som ger någon skatteeffekt för Bengtsfors kommun. De här personerna betalar ju skatt i Norge, säger Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun.

– Däremot ger det en mer faktiskt bild över hur exempelvis den relativa fattigdomen ser ut och det ger en mer positiv bild av Bengtsfors. Bilden har nog varit onödigt negativ, fortsätter Johansson.

Han berättar att den nya statistiken bekräftar en bild som kommunen redan kände till, men inte har kunnat sätta några belopp på.

Skattar i Norge

– Vi har inte sett hela sanningen i de belopp som redovisats eftersom gränspendlarna skattar i Norge. Nu kan man visa korrekt bild vilket är positivt. Så det här är både ny och intressant statistik, säger Peter Johansson.

– Men det är svårt att säga vad de här uteblivna skatteintäkterna skulle ha inneburit för kommunen om de i stället skattat här. Vi var ju ett kommunalekonomiskt utjämningssystem (som fördelar pengar mellan rikare och fattigare kommuner) och intäkterna därifrån hade i så fall minskat för vår del, säger Peter Johansson.

Blir årlig statistik

Johan Lindberg är utredare på SCB. Han berättar att SCB nu från med 2011 kunnat komplettera det tidigare kända svenska inkomst- och taxeringsregistret med löne- och pensionsinkomster från Danmark, Finland, Island och Norge.

Johan Lindberg berättar också att tanken nu är nu att det nya systemet ska rulla på och att SCB ska kunna presentera årlig statistik om gränspendling.

Antal gränspendlare och deras inkomster som rapporterats till Skattemyndigheter i övriga nordiska länder
KommunAntal gränspendlareTotala inkomster 2020 (i miljoner kronor)
Bengtsfors35991,8
Dals-Ed24283
Färgelanda9219,5
Mellerud22967,6
Åmål28188
Källa: SCB

Artikeltaggar

Agneta Johansson Åmåls kommunBengtsfors kommunDals-Eds kommunDalslandEkonomiFärgelanda kommunInkomstMelleruds kommunPendlingPeter JohanssonSCBSkatter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare