Hoppa till huvudinnehållet

Ilan De Basso: Bekämpa korruptionen i EU

Publicerad:
Korruption bryter ner länder inifrån och minskar tilltron till våra institutioner, och kampen mot det här giftet borde stå långt mycket högre på EU:s agenda, skriver Ilan De Basso. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Varje krona som landar fel innebär minskade satsningar på en levande landsbygd i Värmland, på nya infrastruktursatsningar i Jönköping, skriver Ilan De Basso.

Det här är min första krönika i NWT. Jag ser fram emot att få bidra med mina tankar kring vad som händer i EU utifrån ett svenskt perspektiv och vad det innebär för oss här på hemmaplan. Jag är nytillträdd parlamentariker från Jönköping, där jag tidigare var kommunalråd. Jag ser fram emot att försöka göra EU-politiken mer begriplig i människors vardag.

Här i dagarna kom en rapport kring korruption i EU. Tyvärr är det en upprörande läsning på många håll. Kampen mot korruptionen tycks ha stannat av i EU och på vissa håll tycks det också gå åt helt fel riktning, vilket är ytterst beklagligt. EU-samarbetet bygger på att vi har förtroende hos dess invånare och då måste vi göra bättre ifrån oss.

Det är ett underbetyg varje gång en krona hamnar i fel fickor eller används på fel sätt. Nu när EU återigen ska starta igång efter pandemin blir det ännu viktigare att säkerställa att pengarna går rätt, till dess invånare och till de som behöver det mest.

Rapporten visar på en tydlig koppling mellan hur pass korrupt landet är och hur pass mycket länderna står upp för EU:s mest grundläggande värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det visar även att Covid-19-pandemin har bidragit till att utvecklingen stannat av och även många av länderna som traditionellt brukar föregå med gott exempel visar på tendenser i en olycklig riktning.

Samtidigt noterar jag i årets rapport att Sverige tillsammans med ett par länder även i år är bäst i världen. Det ska vi vara stolta över. Korruption bryter ner länder inifrån och minskar tilltron till våra institutioner, och kampen mot det här giftet borde stå långt mycket högre på EU:s agenda.

Vi lever i en annorlunda tid med en fortfarande pågående pandemi, desinformation och ett osäkert utrikespolitiskt läge. Då är det kanske viktigare än någonsin att stå upp för det som förenar oss och göra allt i vår makt för att skapa tilltro till att våra demokratiska processer är rätt verktyg för att lösa de största av utmaningar som vi har framför oss.

För mig handlar politikens roll om att förvalta det förtroende som människor gett oss. Vi ska vara noggranna med var våra gemensamma resurser går och vilka som får ta del av dem. Varje krona som landar fel innebär minskade satsningar på en levande landsbygd i Värmland, på nya infrastruktursatsningar i Jönköping eller till satsningar på att få ett mer jämlikt och jämställt EU.

Ilan De Basso

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

CoronavirusetDemokratiDesinformationEUEuropaparlamentetIlan De BassoInfrastrukturJämställdhetJönköpingKorruptionMänskliga rättigheterSigneratVärmlands län