Hoppa till huvudinnehållet

Omsorgen i Karlskoga fortsätter vidta åtgärder

Publicerad:

Lättade restriktioner och ett mer öppet samhälle, men för vård- och omsorgsboenden i Karlskoga kommun innebär inte beskedet någon större förändring.

Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen i Karlskoga, berättar hur lättnaderna påverkar arbetet inom vård- och omsorgsboenden.
Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen i Karlskoga, berättar hur lättnaderna påverkar arbetet inom vård- och omsorgsboenden. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

– Vi ska fortsätta med riskreducerande åtgärder, säger Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen i Karlskoga, och fortsätter:

– Det kan till exempel innebära att en medarbetare får testa sig om det är så att det finns någon i dennes hushåll som ligger sjuk.

Med dagens besked från Folkhälsomyndigheten är det ingen som säger att pandemin är över, men att framförallt två faktorer ligger till grund för att man nu vågade öppna upp.

Det ena skälet är att omikron som nu helt dominerar ger en mildare sjukdom för de flesta som drabbas.

Och det andra skälet baseras på att täckningsgraden av antalet vaccinerade är så pass hög samtidigt som sjukvården inte belastas i den omfattning man befarat, trots den stora smittspridningen.

Fortsätta med visir

Vid all nyanställning till vård och omsorg i Karlskoga kommun har man sedan en tid tillbaka vaccinationskrav. Trots att man inte kan ha samma krav på befintlig personal så har man ändå sett att det även där är en god vaccinationstäckning.

Andra exempel på riskreducerade åtgärder som man i Karlskoga fortsätter att arbeta vidare med är användande av skyddsmaterial och hur man gör när man får in smitta på avdelningarna.

Personal inom vård- och omsorg kommer därför fortsätta att bära visir och munskydd ett tag till.

– Vi har ju större smittspridning nu än vad vi haft någon gång under pandemin, säger Persson.

Besökare är sedan en tid tillbaka välkomna och man fortsätter att erbjuda besökarna munskydd.

Så egentligen innebär inte beskedet någon större förändring för er i nuläget?

– Nej, man öppnar upp samhället sakta men säkert. Parallellt med det riskbedömer vi och tittar på vilka riskreducerande åtgärder vi behöver vidta, avslutar Persson.

Läs också:

Artikeltaggar

Eva PerssonFolkhälsomyndighetenKarlskogaKarlskoga kommun (org)PandemiVård och omsorgVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.