Hoppa till huvudinnehållet

Domstol säger nej till Sörensens överklagande om Månsberget

Publicerad:
Förvaltningsrätten avvisar Peter Sörensens (KPL) överklagande av majoritetens beslut att inte behandla återremissen om handelsområdet på Månsberget.
Förvaltningsrätten avvisar Peter Sörensens (KPL) överklagande av majoritetens beslut att inte behandla återremissen om handelsområdet på Månsberget. Foto: Lisa Olaison

Peter Sörensen (KPL) ansåg att beslutet att inte behandla återremissen om Månsberget stred mot kommunallagen och överklagade till förvaltningsrätten.

Men domstolen avvisar överklagandet.

Sörensen (KPL) anser att beslutet om Månsberget bör tas omKlart: Det blir handelsområde på Månsberget

– Anledningen till överklagandet är att inte återremissen till kommunstyrelsen behandlades. Majoriteten struntade i den.

– Så tror jag inte man kan göra enligt kommunallagen. Därför vill jag att förvaltningsrätten prövar detta, sade Peter Sörensen i december.

Fullmäktige beslutade den 12 november att återremittera frågan om ett handelsområde på Månsberget till kommunstyrelsen via en minoritetsåterremiss.

Ville se handelsutredning

Man ville se en handelsutredning innan ett beslut i fullmäktige fattades. Men så blev det inte, vilket kritiserades av bland andra S.

I stället kom Månsbergsfrågan upp igen i kommunstyrelsen bara tre veckor senare utan att något hänt och senare sade fullmäktige ja till handelsområdet.

Men förvaltningsrätten avvisar överklagandet. Man konstaterar att vissa beslut gällande plan- och bygglagen kan överklagas till förvaltningsrätten via så kallad laglighetsprövning, men inte ett kommunalt beslut att anta en detaljplan.

Sådana beslut överklagas istället till mark- och miljödomstolen.

– Jag skulle vilja veta vilken åsikt de har i den frågan, säger Peter Sörensen efter förvaltningsrättens beslut.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFörvaltningsrättenKarlstads kommunMånsbergetPeter Sörensen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.