Skyddsombud kräver bättre arbetsmiljö i öppenvårdspsykiatrin

Publicerad:
Martin Larsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Värmland, kräver åtgärder på Öppenvårdspsykiatrin i Värmland. Foto: Privat

Ingen långsiktig planering, sjuksköterskor som får städa och brist på läkare.

Nu begär ett skyddsombud åtgärder för bättre arbetsmiljö på en av öppenvårdspsykiatrins mottagningar i Karlstad.

Enligt begäran har arbetsmiljön på mottagningen försämrats efter en omorganisation 2020. Enligt Vårdförbundets skyddsombud har sättet att räkna patienter ändrats så att de olika teamen har fler patienter inskrivna. Men antalet sjuksköterskor har inte blivit fler.

– Man har inte anpassat resurserna utan behållit samma grundbemanning även fast antalet patienter har ökat, säger Martin Larsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Värmland.

Problemet med den ökade arbetsbelastningen har lyfts vid flera fackliga möten med ledningen.

– Vi har kommit med olika förslag på hur det kan lösas, men vi kommer inte längre. Fokus ligger lite fel. Det är lättare att diskutera sådant som är snabbt och enkelt att åtgärda, säger han till NWT.

Ytterligare arbetsuppgifter för sjuksköterskor

Martin Larsson berättar att sjuksköterskor används för att städa, göra beställningar, packa upp material och attestera fakturor. Sysslor som andra medarbetare kan utföra när arbetsbelastningen är stor.

Det finns dessutom vakanta tjänster och läkarresurs saknas eller dyker upp med kort varsel.

Nu begär skyddsombudet av regionen att både den psykiska och fysiska arbetsmiljön ses över, att åtgärder vidtas för att förbättra den och att en prioriteringslista tas fram så att personalen vet vilka arbetsuppgifter som ska tas bort när arbetsbelastningen är för hög.

– Risken vi ser är att man som anställd hamnar i en egen sjukskrivning på grund av arbetsmiljön, eller att man i värsta fall inte orkar vara kvar, säger Martin Larsson.

Hur mår personalen?

– Väldigt individuellt, men många mår dåligt och ligger på gränsen till fysiska symtom på stress grund av arbetet. Det finns en känsla av maktlöshet eller hopplöshet när man lyfter problemen men det inte händer någonting.

Skyddsombudet anser också att det finns brister i ledning och styrning, att förändringar genomförs utan framförhållning och att halvårs- och årskontroller inte hinns med när arbetsdagarna går åt till att hantera det mest akuta.

Hur påverkar det här patienterna?

– Alla uppföljningar med patienterna hinns inte alltid med. Det kan bli längre väntetider. Är man för stressad kanske man missar delar av behandlingen. Det är en ökad stress för personalen.

Vad vill du se för förändringar?

– Det vi vill se är att man framförallt balanserar kraven med resurserna eller tillskjuter de resurser som behövs. Det är fler sjuksköterskor som behövs. Sedan vet jag att man även har brist på andra kompetenser som inverkar på sjuksköterskornas arbetsmiljö.

Är skyddsombudet inte nöjt med svaren avser Vårdförbundet att gå vidare till Arbetsmiljöverket med ärendet.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArbetsmiljöverketKarlstadLäkarePsykiatriska öppenvårdenRegion VärmlandSjuksköterskaSkyddsombudVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare