Olivia målade tavlan hon själv saknade – nu ställer hon ut i centrum

Publicerad:
Olivia Henriksson från Hammarö ställer ut på Carlstad art gallery, med vernissage fredag 4 februari. Utställningen pågår februari ut. Foto: Lena Richardson

”Enkelt och kravlöst” är nyckelord när Olivia Henriksson, 28, skapar sina målningar. Allt började med att hon hade en tom vägg hemma som behövde fyllas – nu ställer hon ut på Carlstad art gallery i Duvanhuset.

Olivia Henriksson bor på Hammarö och första steget in i konstvärlden tog hon när hon ville ha en tavla till den där tomma väggen.

– Och så hittade jag ingen som jag ville ha riktigt. Så gjorde jag en.

Hon fick många positiva kommentarer och blev uppmanad av kompisar att starta ett Instagramkonto för sina målningar. Det visade sig framgångsrikt: många ville köpa. Hon fortsatte att måla och nu har hon varit igång i två år med skapandet.

Finner ro i skapandet

Olivia Henriksson har ett annat jobb också, i en butik i centrum, men att skapa är en viktig del av hennes liv utanför vardagsjobbet.

– Jag gör det mer för att det är roligt och för att jag finner ro i att hålla på med det. Jag har alltid mycket saker för mig och det här har blivit en grej jag kan göra för att slappna av lite, säger hon.

Färgerna är ofta milda, men strukturen ger stark karaktär i Olivia Henrikssons målningar, som också får inslag av metall ibland.
Färgerna är ofta milda, men strukturen ger stark karaktär i Olivia Henrikssons målningar, som också får inslag av metall ibland. Foto: Lena Richardson

Hennes förhållande till konst är också avslappnat. Hon målar fritt och sätter inte upp några regler. Hon drev tidigare en inredningsfirma ihop med en kompis och hennes syn på konst är lite präglad av det:

– Jag ser det mer som en inredningsdetalj. Jag gillar att se färger som passar ihop och känslan. Jag har hela tiden gjort efter vad jag själv tycker känns bra.

Målar med struktur

Hon har sin ateljé i en stuga hemma på tomten och där hanterar hon såväl akrylfärg som betong, sågspån och pulverkrita, vilket ger struktur i målningarna:

– Det är det som gör att de ser lite levande ut och blir något annorlunda.

Struktur är viktigt när Olivia Henriksson gör sina målningar.
Struktur är viktigt när Olivia Henriksson gör sina målningar. Foto: Lena Richardson

Hon målar ofta stort och alltid abstrakt, vilket inte hindrar andra från att se motiv i målningarna. Det tycker hon bara är kul:

– Man får se vad man vill och tycka vad man vill!

Artikeltaggar

Carlstad Art GalleryCentrumDuvanhusetFritid och livsstilHammaröInredningKarlstadKonstNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare