Efter drygt två decennier öppnar barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning upp igen.
Men dygnetruntvården får vänta i brist på sjuksköterskor.
NWT följde med in i de nya färgrika lokalerna.
Återigen har barn och unga med psykisk ohälsa en given plats på Centralsjukhuset i Karlstad.
På onsdagen öppnar den nya slutenvårdsavdelningen upp för barn och ungdomspsykiatrins, bup:s, patienter. Här har väggarna målats med ljusa pastellfärger i grönt och blått. Det är bara konsten som fattas nu. Under onsdagen anländer tre patienter.
– Allting är genomtänkt, från minsta lilla detalj, säger avdelningschefen Erika Gauffin om den nya slutenvårdsavdelningen.
En grupp fåtöljer har en behaglig färg av gammelrosa. Besökaren möts av färger och inredning som sällan pryder lokalerna i en vanlig vårdavdelning.
– Vi ville ha en sjukhusmiljö som inte ger en känsla av institution. Det ska vara en behaglig miljö för barnen. Natur och jordad miljö är det jag haft i baktanke.
Varför är det viktigt?
– Vi kan se att när man sätter ett barn i en institutionsliknande sjukhusmiljö så blir det triggers för den känslan. Att ha en tryggare och varmare miljö skapar ett lugn, säger hon.
Patienterna är yngre och sjukare
För drygt 20 år sedan lades slutenvårdspsykiatrin ned för barn och unga i Värmland. Istället skulle man arbeta enligt Värmlandsmodellen. Barn skulle behandlas dagtid och i hemmet.
Den värmländska modellen har däremot inte räckt till. Behovet av vårdplatser dygnet runt har ökat med åren. Till en början fanns det platser att köpa i andra regioner.
– Men sen var det slut överallt. Då bestämde vi oss för att starta upp en egen slutenvårdsavdelning, säger Anki Nordmarker.
Beslutet togs av hälso- och sjukvårdsledningen våren 2021. Det ökade behovet av slutenvårdsplatser för barn med psykisk ohälsa är en trend som märkts av i hela landet, menar Anki Nordmarker.
– Framförallt är det ätstörningsproblematiken som ökat och det är en patientgrupp som behöver mycket insatser under en längre tid. Det är också där vi haft våra längre inläggningar i andra regioner tidigare, säger Anki Nordmarker.
För 20 år sedan var ätstörningsdiagnoser inte lika vanliga som de är idag.
– Man har sett en stor ökning av den här problematiken. Det är väldigt tydligt. Det är många fler till antalet och de är mycket sjukare och yngre patienter, säger Anki Nordmarker.
Vet man varför antalet patienter med ätstörningar ökat?
– Det är mycket spekulationer kring det. Tidsandan med kroppsfixering. Sociala medier, man söker efter ”likes” och man får ”likes”. Det är en del i det. Träning är också väldigt i ropet, och det finns ju träning som slår över och blir en sjukdom.
Fattas personal för dygnetruntvård
Bristen på sjuksköterskor gör att den nya slutenvårdsavdelningen måste begränsas till endast dagtid. På kvällarna flyttas patienterna till vuxensidan, för att morgonen därpå återvända igen.
Orsaken är sjuksköterskebristen. Bara fem av åtta sjukskötersketjänster har tillsatts på den nya avdelningen.
– Vi behöver fler sjuksköterskor så att vi kan öppna upp för dygnet runt vård, för det kan vi inte idag, säger Erika Gauffin.
Varför är det svårt att rekrytera?
– Det kan vara så att färre söker till barn och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning för att man tror att man inte klarar av det.
Är psykiatri inte så populärt bland sjuksköterskor?
– Jag tror man tycker att det är svårt, det är abstrakt. Vi kan inte följa ett givet recept här.
Hur känns det att det bara blir dagvård nu i början?
– Helt okej. Det klart att det är frustrerande att vi inte kan öppna upp, visionen är ju det.
Erik Gauffin håller med om att det varit en utmaning om att bygga upp en ny avdelning från grunden. I förarbetet har många i bup-verksamheten varit inblandade. Några var även med för 20 år sedan i den tidigare slutenvårdsavdelningen.
– Jag har tagit hjälp av mina fantastiska kollegor inne på bup. Vi har tagit kunskap från hela vårt hus.
Anki Nordmarker hoppas att den nya slutenvårdsavdelningen kommer förbättra vården och samarbetet mellan enheterna i Värmland.
– Jag hoppas att vi lyckas rekrytera sjuksköterskor för att kunna öppna dygnetruntvården. Att det flyter på och att vi får en stabilitet i personalgruppen, säger hon.
Är du nöjd med resultatet Erika?
– Jag är jättenöjd. Det känns skönt att få flytta in nu och få börja jobba här. Nu måste vi bo in oss lite och det kommer säkert tillkomma saker. Det är också ett fantastiskt personalgäng.