Krönika: "Viruset sätter fokus på omtanken”

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Johan Nilsson/TT
Jag är skild med två barn och har en särbo med två barn vars mamma bor med en ny sambo som har två barn vars mamma har en ny relation med en man med barn. Min exman är särbo med en kvinna med ett barn. Som har en pappa.

Så när mitt covid-snabbtest visade en svag och knappt synbar liten röd rand startade en kedjereaktion som till slut kom att omfatta inte bara min utan ett antal familjer runt om i Karlstad.

Eftersom jag i just den här covid-härvan tycks vara den första med symptom känner jag stor samhörighet med den här stackars första kinesiska fladdermusen med halsont och diarré som på ett eller annat sätt råkade starta en pandemi. Det känns ju inget bra, för någon av oss. Så, med stor ödmjukhet för att jag kan ha ställt till det för många i den här bonusfamiljskedjan tycker jag ändå att det här covid-eländet sätter fingret på någonting ganska fint.

Alla parter i kedjan av familjer, nya som gamla, är på olika sätt beroende av varandras välmående. Och i den kedjan som jag är en del av har det självklara fokuset för alla parter blivit tydligt: barnen. Och toapapper.

Jag har sedan min separation tänkt en tanke många gånger som jag ännu inte har agerat på men som nu aktualiserades i och med att jag under ett par timmar natten mot torsdag hade anledning att tänka på döden.

När jag dör kommer mina barn att ärva mig. Kapitalet kommer att placeras på ett spärrat konto att plocka ut när de fyller 18 år. Min livförsäkring kommer att tillfalla mina barn på samma villkor. Det här är inget unikt för mig utan gäller alla som inte är gifta med sina barns medförälder.

Att låta en livförsäkring falla ut till sin exman eller att testamentera en del av arvet till barnens andra förälder även efter en separation är ovanligt.

Är det vad som är bäst för mina barn? Då jag var gift med deras pappa var det självklart för mig att han skulle ärva mig och ta del av min livförsäkring. Kapitalet skulle sedan av honom användas för mina barns bästa. Att låta en livförsäkring falla ut till sin exman eller att testamentera en del av arvet till barnens andra förälder även efter en separation är ovanligt. Jag har aldrig varit med och skrivit ett sådant testamente eller hört det diskuteras. Men om barnens bästa är vägledande och jag har en medförälder jag litar på – borde det då inte vara rimligt att jag ser till att barnens medförälder har möjlighet att bo kvar i huset även om han behöver gå ner i arbetstid? Eller möjliggöra för honom att ta ledighet på barnens skollov?

Den nya familjebildens fokus i juridiska diskussioner handlar ofta om att trygga den nya partnern.

Försäkringsbolag borde ta fram ett koncept för en ”medförälderförsäkring”, en livförsäkring som faller ut till medföräldern oavsett om man lever tillsammans eller inte. Med det uttalade syftet att pengarna ska användas för barnens bästa. Tänk så fint att samtidigt som bodelningsavtalet skrivs under även teckna en livförsäkring till förmån för varandra och med barnens bästa för ögonen.

Den nya familjebildens fokus i juridiska diskussioner handlar ofta om att trygga den nya partnern. Att för barnens skull även trygga den gamla partnern talas det däremot inte om. Fram till nu, hoppas jag. För om du som frånskild med omyndiga barn liksom jag ägnar några timmar av en corona-natt åt att tänka på döden uppmuntrar jag dig att tänka på hur din död kan komma att påverka hela din kedja av mer eller mindre hushållsnära kontakter. Kanske finner du då, som jag, att dina barns medförälder skulle få det tufft på egen hand och skulle behöva lite hjälp.

Den hjälpen skulle kunna bestå i en utfallande livförsäkring eller ett arv. För som man säger – är man nära nog att ge någon covid är man nära nog att ge densamma lite omtanke.

Sara Hjalmarsdotter Gund är jurist och partner på familjerättsbyrån Wermlands Juridiska.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.