Hoppa till huvudinnehållet

De rödgröna undergräver pensionssystemet

Publicerad:
Märta Stenevi (MP), Ardalan Shekarabi (S) och Nooshi Dadgostar (V) presenterar valfläsk.
Märta Stenevi (MP), Ardalan Shekarabi (S) och Nooshi Dadgostar (V) presenterar valfläsk. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det svenska pensionssystemet offras för rödgrönt valfläsk och för att Magdalena Andersson (S) skulle kunna bli statsminister. Det här kan visa sig vara det största misstaget som Socialdemokraterna gjort för att kunna klamra sig fast vid makten ännu en tid.

Det var under måndagen som S-regeringen tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet presenterade det förslag kring ett så kallat "pensionstillägg" som var villkoret för att kunna stödja bytet på statsministerposten i höstas. Precis lagom till valet vill man betala ut ett skattefritt bidrag på i genomsnitt 750 kronor. Snacka om röstköp!

Den allvarligaste invändningen är att man helt struntar i den blocköverskridande pensionsgruppen som i snart 30 år vårdat ett stabilt pensionssystem och som omvärlden brukar se på med avund. Bärande i den pensionsöverenskommelse som slöts 1994 mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna var att det var livsinkomsten som skulle påverka pensionens storlek. Det som betalas in betalas ut.

Nu rundar man detta helt genom att gå via statsbudgeten, till en årlig kostnad av 9,4 miljarder kronor. Själva grundbulten i det nya pensionssystemet undergrävs och nu blir det fritt fram för allsköns pensionspopulism och valfläsk. Det mödosamt framförhandlade och konstruerade pensionssystemet var till skillnad från sin föregångare hållbart och nu är risken överhängande är vi hamnar tillbaka på ruta ett igen.

Blotta osäkerheten visar sig genast med att det här förslaget är ofinansierat. Var skall de årliga 9,4 miljarderna komma ifrån, och det under all framtid? Redan där visas vådan av att gå via statsbudgeten än via pensionssystemet. Det blir dagens pensionärer som får betala i form av högre skatter, uteblivna skattesänkningar eller helt enkelt att man inte kan satsa på något annat.

Det är också högst oklart hur stor skillnaden blir mellan den pension man får fastän man inte har jobbat och den man får om man jobbat med låg lön eller deltid. Respektavståndet, alltså att mer arbete alltid skall ge mer pension, undergrävs.

Nu är det inte säkert att detta blir av eftersom S, V och MP inte har majoritet för det i riksdagen. Centern har kommit med kritik och även om Sverigedemokraterna har en rätt vänsteranstruken fördelningspolitik vore det märkligt om de gav sitt stöd. Det här pensionsbidraget är nämligen inte, som garantipensionen, avhängigt hur längre man bott i landet, och SD vill väl knappast ge mer bidrag till invandrare?

Men även om det blir tummen ner i riksdagen (vilket det borde bli givet hur skadligt förslaget är) så blir det ändå en vinst för de rödgröna. Då kan de nämligen i valrörelsen peka finger åt oppositionen och säga att det är deras fel att pensionärerna inte får lite mer pengar. Därför måste oppositionen komma med egna förlag om att förbättra för de allra sämst ställda pensionärerna, men med bibehållen respekt för pensionssystemet.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiCenterpartietInvandringLedareMagdalena AnderssonMärta SteneviMiljöpartietNooshi DadgostarPensionRegeringenRiksdagenSkatterSocialdemokraternaStatsbudgetenSverigedemokraternaVänsterpartiet