Hoppa till huvudinnehållet

Verket som får auktionisten att jubla redan före auktionen: ”Skrek och dansade”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktion där ett verk av värmlänningen Stefan Johansson sticker ut. I bakgrunden ses Karin Broos’ Cirkeln.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktion där ett verk av värmlänningen Stefan Johansson sticker ut. I bakgrunden ses Karin Broos’ Cirkeln. Foto: Lena Richardson

28 verk av Lars Lerin, ett signaturverk av Karin Broos och Gustaf Fjaestads somriga björkar. Det är några av godbitarna när Karlstads auktionsverk håller sin första kvalitetsauktion för året – men det var ett annat verk som utlöste rena rama glädjeyran hos auktionisten Peter Pettersson.

– Jag gick och skrek och dansade i tjugo minuter!

Inte alla konstverk har den effekten på ett rutinerat auktionsproffs, men när det stod klart att han skulle få sälja ett betydande verk av en av sina absoluta favoritkonstnärer, då brakade glädjen loss.

Verket ifråga är en akvarell på duk av Stefan Johansson (1876-1955), betitlad Aftonlampan, från 1926. Utropspriset är satt till 600 000 till 800 000 kronor och budgivningen är redan, flera dagar före det elektroniska klubbslaget, uppe i 590 000 (onsdag em).

Speciellt ljus

Pengarna i all ära, men det är inte värdet som först och främst gör auktionisten glad.

– Det handlar inte om vad den kostar utan om att jag älskar Stefan Johansson, säger han.

Hans sätt att måla ljus och mörker är något extra:

– Det är något otroligt speciellt. Allting i hans måleri handlar om ljuset.

Ofta målade han lampor; det kan vara som i det här fallet en lampa i ett hem, men också landskap och stadsmiljöer med gatlyktor.

Ramen är skuren av päronträ och är specialbeställd av konstnären Stefan Johansson själv, berättar Peter Pettersson.
Ramen är skuren av päronträ och är specialbeställd av konstnären Stefan Johansson själv, berättar Peter Pettersson. Foto: Lena Richardson

Dessutom är det få Stefan Johansson-verk av den här kalibern som kommer ut på marknaden.

– Det är väldigt sällsynt. Det är nästan roligare att sälja en Stefan Johansson än att sälja en Zornolja, säger han.

Dödligt konstintresserad

Peter Pettersson har sålt Stefan Johansson-verk tidigare, men det stämningsfulla verket som en värmländsk familj nu beslutat sig för att sälja, hör till de ovanligare:

– Det här är den andra akvarellen på duk som jag säljer, berättar han.

Med så pass få verk ute och priser som varierar från ett par tiotusen till 1,7 miljoner – är det inte svårt att bestämma utropspris på en sån här målning?

– Det är ju lättare för mig som varit dödligt konstintresserad sen 87! säger Peter Pettersson.

Akvarell på duk

Stefan Johansson var ganska sparsmakad i sin produktion, vilket kan ha ett samband med att han ofta valde teknik som få andra:

– Det finns ingen annan som jobbar med den tekniken. Han satt och mättade trådarna i duken med akvarellfärger, tvättade bort och målade igen. Han kunde hålla på i åratal med ett verk, säger Peter Pettersson.

Speciell konstnär – och människa

Den här målningen har många ”rätt”: det är en typisk Stefan Johansson, det är en interiör, den är lite större än många andra av hans målningar, den är gjord i hans speciella teknik och är väl dokumenterad från utställningar och böcker.

På köpet kommer berättelsen om en mycket speciell konstnär och människa.

Stefan Johansson föddes i Östergötland, men kom till Värmland redan som fyraåring, Han växte upp i Säffle och bodde sedan i Filipstad, Kristinehamn och Karlstad.

Konstnärskollegan Sigge Bergström skriver i jubileumsboken En bok om Filipstad från 1961 om Stefan Johansson och beskriver ett särpräglat original, en ”ogift ensling”, som är religiös och ”häpnadsväckande självupptagen”. Han kunde enligt Bergström hålla monologer från skymningen till morgontimmarna om ”konst, om liv och i synnerhet om hans egen skygga inställning till Kvinnan”.

Dröm och ambition

När Sigge Bergström sammanfattar Stefan Johanssons konstnärliga gärningar är det dock en mästare han beskriver:

”Inte många konstnärer har förvaltat sitt pund bättre än Stefan Johansson (---) hans konstnärliga gärning vittnar om en drömmare, en helhjärtat ärlig och i hög grad ambitiös konstnär, som kan stå som ett föredöme för senare tiders yrkesbröder”,

Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktion med konst av bland andra Stefan Johansson, Lars Lerin och Karin Broos och en Sola i Karlstad.
Peter Pettersson på Auktionsverket i Karlstad laddar för kvalitetsauktion med konst av bland andra Stefan Johansson, Lars Lerin och Karin Broos och en Sola i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Fjaestad och Broos

Auktionen drar igång på fredag, den 4 februari, och omfattar både konst och antikviteter av olika slag. Bland konstutropen finns Gustaf Fjaestads "Sommarbjörkar", utrop 300-350 000, och Karin Broos "Cirkeln, 2008", utrop 300-400000.

Bland objekten finns också ett Sola-huvud av Herman Reijers. Utropet där är satt till 80 000 till 100 000 för bronspjäsen som Peter Pettersson klassar som ”mycket ovanlig”.

Rimligt antal Lerin

Förra året hade han två jätteauktioner med tresiffrigt antal Lerin-verk. Den här gången är det ett mer modest antal av Lerinverk: men ändå 28 stycken, från tidiga träsnitt till akvareller från 2021.

Lars Lerins målning med en orienterare i en björkskog syns i tv-programmet Vägen ut med Lars Lerin. I vinjetten till programmet ser man konstnären arbeta med målningen.
Lars Lerins målning med en orienterare i en björkskog syns i tv-programmet Vägen ut med Lars Lerin. I vinjetten till programmet ser man konstnären arbeta med målningen. Foto: Lena Richardson

Lerinintresset är fortsatt stort, både från spekulanter och säljare. Peter Pettersson berättar att många som har en Lerin på väggen tar kontakt, både sådana som allvarligt funderar på att sälja och sådana som mest vill veta vad deras målning kan vara värd. Några vill avvärja en framtida arvstvist:

– En del säljer för att de börjar bli gamla och är livrädda för att barnen ska bråka om tavlan när de gått bort.

Peter Petterson har visning inför auktionen under tisdag, onsdag och torsdag och sedan drar auktionen igång med första utropen på fredag.
Peter Petterson har visning inför auktionen under tisdag, onsdag och torsdag och sedan drar auktionen igång med första utropen på fredag. Foto: Lena Richardson

Stark auktionstrend

Över huvud taget har pandemiåren varit en stark period för konstmarknaden.

– Ja, det har det varit i flera år nu. Jag är inte säker på att pandemin gett något plus på de dyrare sakerna, det är ju ingen som strököper en målning för 1,5 miljoner, men däremot är det plus för auktionsmarknaden i stort.

Uppsvinget är dock inte enbart en pandemieffekt, tror Peter Pettersson.

– Det är en allmän förändring. Det finns inget som är så miljövänligt som second hand. Vi har många yngre kunder som köper grejer.

Auktionsverket i Karlstad har sina lokaler i Ulvsby, där Peter Pettersson nu förbereder för årets första kvalitetsauktion med konst och antikviteter.
Auktionsverket i Karlstad har sina lokaler i Ulvsby, där Peter Pettersson nu förbereder för årets första kvalitetsauktion med konst och antikviteter. Foto: Lena Richardson

För Auktionsverket i Karlstad blev 2021 riktigt starkt.

– Vi gjorde vårt absolut bästa år ever förra året. Men det kan förstås ha att göra med att jag sålde 500 Lerin-tavlor! säger han och skrattar.

Här är världens dyraste Lerin-målning – hittillsFortsatt Lerinfrossa hos auktionsfirman: ”Vi var nära världsrekordet”
Inte bara ett stort antal konstverk ska gå under klubban. Här är soldater i ett landskap från leksaksaffären Albins hörna i Karlstad.
Inte bara ett stort antal konstverk ska gå under klubban. Här är soldater i ett landskap från leksaksaffären Albins hörna i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AuktionerAuktionsverket i KarlstadEkonomiFilipstadFritid och livsstilGustaf FjaestadKarin BroosKarlstadKonstKändisarLars LerinNäringslivNöje/KulturPeter PetterssonUlvsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.