Hoppa till huvudinnehållet

Per-Samuel Nisser efter nya flygstödet: ”Regionen tar ett orimligt stort ansvar”

Publicerad:
Per-Samuel Nisser (M), tycker att staten tar för lite ansvar för flygplatsen, trots ett utökat stöd.
Per-Samuel Nisser (M), tycker att staten tar för lite ansvar för flygplatsen, trots ett utökat stöd. Foto: Tommy Andersson

Flygplatser i kris ska räddas med ytterligare ett statligt miljontillskott. Regeringen med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) utlovar nu ytterligare 100 miljoner kronor till landets regionala flygplatser.

– Det går åt rätt håll, men jag tycker att staten borde ta ett större ansvar, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Det ökade driftstödet till kommunerna från regeringen gäller landets samtliga regionala flygplatser, vilket för värmländsk del innebär att tre flygplatser får ta del av det gemensamma stödet. Karlstad, Torsby och Hagfors.

Ett stöd som Per-Samuel Nisser (M) välkomnar.

– Det här är positivt och i rätt riktning. Sen vet jag inte exakt hur fördelningen blir för Karlstad. Idag får Karlstad Airport ett driftbidrag på drygt tre miljoner från staten och det är väl i den här storleksordningen utan att veta exakt, säger han.

Men han är trots stödet kritisk till statens hantering.

– Jag tycker att staten skulle ta ett större ansvar. Vi i Karlstad tillsammans med regionen tar ju hela ansvaret för flygplatsen för att vi tycker att det är viktigt.

Hur kan staten göra för att ta ett större ansvar?

– Antingen genom mer ersättningar eller ett formellt större ansvar. Vi har sagt till näringslivet i Karlstad att vi ska se till att den här flygplatsen ska finnas kvar så länge det finns en efterfrågan. Det är viktigt för den regionala utvecklingen, för jobb och företag. Men nu är det Karlstadsborna och värmlänningarna som får betala för det. Det borde som sagt vara ett större statligt ansvar.

Är det rimligt att kräva när det inte flygs något?

– Just nu är det ingen regionaltrafik, kopplat till corona naturligtvis. Vi avvaktar nu och ser hur efterfrågan kommer att vara längre fram. Då är det viktigt att vi har hållit igång flygplatsen, för jobbens skull. Det andra är naturligtvis att ambulansflygets verksamhet där är jätteviktig.

Karlstad Airport har idag ett verksamhetsunderskott på mellan 30 och 35 miljoner kronor.

– De här pengarna kan lindra underskottet något. Belastningen för kommunen och Region Värmland blir något mindre, men stödet gäller bara för i år. Jag efterlyser därför en mer långsiktig politik från centralt håll hur vi ska jobba med flygplatsen. Som det är nu tar vi ett orimligt stort ansvar.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads flygplatsPer-Samuel NisserPolitikRegeringenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.