Trots att kommunen tog referenser när undersköterskan anställdes kom det inte fram att hon misstänktes för brott.
Det säger kommunchefen till NWT.
NWT har tidigare berättat om ett en kommun i Värmland anställt en undersköterska, som vi valt att kalla Erica, i äldreomsorgen samtidigt som hon misstänktes för bedrägeri mot en 84-årig man.
Undersköterska lämnade efter arvstvist – fick nytt vårdjobbPolisutredningen lades senare ned, mer än ett år efter att kvinnan fick jobbet i den kommunala omsorgen.
Efter att NWT börjat granska fallet har kommunen öppnat en egen utredning. Den gäller Ericas framtid på arbetet och hur rekryteringen sköttes.
Följde rutinerna
Just nu ser det enligt kommunchefen ut som att processen hanterades enligt de rutiner som finns. Till exempel ska kommunen ha tagit referenser, men utan att brottsmisstanken eller händelserna på äldreboendet blev kända.
– Jag förmodar att jag skulle ha blivit tillfrågat om det hade blivit ett ärende om lämpligheten. Min tolkning är att det inte är något som kom fram, säger kommunchefen.
Tycker du att det här är en lämplig person att ha i äldreomsorgen?
– Det är inget jag kan gå in på nu. Vi gör en utredning som får visa hur vi ska agera.
Ordföranden i nämnden som ansvarar för äldreomsorgen vill före ett uttalande ”kolla upp vad vi har för riktlinjer”, men säger ändå:
– Spontant är det svårt att uttala sig om en misstanke ska leda till att det inte ska ske anställning.
Även när det handlar om en brott mot en äldre person?
– Jag får göra mig lite bättre införstådd med det.