Insändare: Så bestraffas elever som bryter mot klädkoden

Insändare
PUBLICERAD:
”11-16-åringar ska inte behöva bli bedömda och bestraffade av vuxna män och kvinnor för sitt klädval. Vad ger det för signaler?” skriver insändarskribenten som är kritisk till klädkoden på Engelska skolan i Karlstad.
Foto: Håkan Strandman
I sitt svar till ”Längtar till gymnasiet”, NWT 28 januari, glömde rektor Brian Tucek en väsentlig del; nämligen brott och straff angående klädkoden. Bifogar denna!

”Skolan är en arbetsplats och vi klär oss därefter. Utomhuskläder tar vi av oss när vi går in och förvarar dem i skåp eller på klädhängare. Vi klär oss i hela och rena kläder fria från anstötande tryck. Vi tillåter ett hål i byxorna vid knän. Vi använder tröjor som täcker magen. Vi använder inte för korta shorts. Vi visar inte våra underkläder.

Skolan har extra kläder att låna ut om eleven inte följer vår klädkod. Vårdnadshavare blir alltid kontaktad om så är fallet. En reprimand delas ut för upprepat beteende och negativ attityd kopplad till händelsen. Upprepat brott mot klädkoden leder till ett möte med skolan och vårdnadshavarna.”

Eftersom eleverna är uppmanade att uppträda ärligt med integritet..?

Ett annat orosmoment är att ni alltid påstår att skolan är en arbetsplats. Det är det för er anställda, men för eleverna är det en skola. 11-16-åringar ska inte behöva bli bedömda och bestraffade av vuxna män och kvinnor för sitt klädval. Vad ger det för signaler? Att de är äckliga, slampiga och måste skyla sin kropp? I 100 fall av 100 gäller detta tjejer. De enda som verkar bli ofokuserade av att se en bar axel är personalen. Dessa unkna värderingar hör hemma hos alternativhögern i USA.

Vill samtidigt skicka med att det är vi elever som är kunder hos IES, utan oss är ni ett ingenting.

Längtar ännu mer till gymnasiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.