Hoppa till huvudinnehållet

Solpaneler är en riktigt dålig idé i Sverige

Publicerad:
När du redan betalar för den kapacitet du inte kan klara dig utan, varför skall du då lägga pengar på solpaneler, skriver Sture Åström.
När du redan betalar för den kapacitet du inte kan klara dig utan, varför skall du då lägga pengar på solpaneler, skriver Sture Åström. Foto: Lex van Lieshout / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har du panelerna på din villa kan du skaffa ett batteri som täcker nattens behov. Men det hjälper inte på vintern när du behöver el som allra mest, skriver Sture Åström.

Funderar du på solpaneler, bör du inse att du redan betalar för att det ska finnas kraftverk som ger el precis när du behöver den. De kan du inte vara utan. Kostnaden för deras existens måste du betala hur lite du än nyttjar deras el.

Självklart ger solpaneler ingen el på natten. Har du panelerna på din villa kan du skaffa ett batteri som täcker nattens behov. Men det hjälper inte på vintern när du behöver el som allra mest. Enligt statistik från SCB ger solpaneler under januari mindre än en procent av märkeffekten, det vill säga i praktiken noll. Det beror på att solen står lågt och att det dessutom ofta är molnigt.

Således behöver du ha tillgång till kraftverk som fungerar både dag och natt såväl på vintern som på sommaren. Det är konventionella kraftverk för vatten, för kärnkraft eller kraftverk som eldas med kol, olja, gas eller ved.

Så skriver du en debattartikel

Ju mer el du får från solpanelerna, desto mindre betalar du till de konventionella kraftverken. Solpanelerna parasiterar alltså på den konventionella elmarknaden. De kraftverk som får sälja mindre el måste naturligtvis ta mer betalt för den el de faktiskt får sälja. Där har du den fundamentala mekanismen under dagens extrema elpriser.

Således: När du redan betalar för den kapacitet du inte kan klara dig utan, varför skall du då lägga pengar på solpaneler? Om du tror att du därmed minskar världens utsläpp av koldioxid ska du veta att Kina och Indien varje år ökar utsläppen storleksordningen hundra gånger vad vi kan minska dem i Sverige.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Artikeltaggar

DebattElIndienKinaKlimatSCBSolenergiSture Åström