Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsättlingen Lofgren gör som Neil Young: ”Man tar ställning”

Publicerad:
Nils Lofgren, här tillsammans med Bruce Springsteen under en konsert 2016, har tagit bort sin musik från de senaste 27 åren från Spotify.
Nils Lofgren, här tillsammans med Bruce Springsteen under en konsert 2016, har tagit bort sin musik från de senaste 27 åren från Spotify. Foto: Tony Dejak

Nils Lofgren är ännu en i raden av artister som i protest tagit bort sin musik från Spotify.

Artisten, låtskrivaren och musikern Nils Lofgren är medlem i både Bruce Springsteens The E Street Band och Neil Youngs kompband Crazy Horse.

I förra veckan valde Neil Young och Joni Mitchell att ta bort sin musik från Spotify då strömningstjänstens podcast "The Joe Rogan Experience" tillåts sprida felaktig information om bland annat covid-19-vaccinen. Strax där efter valde Nils Lofgren, som har rötter i Värmland, att göra samma sak.

Så här skriver han i sina sociala medier:

"För några dagar sedan blev min fru Amy och jag medvetna om att Neil och Daryl (Hannah, Neil Youngs partner, reds anm) ställt sig bakom sjukvårdspersonal, forskare, läkare och sjuksköterskor och påvisat att Spotify främjat lögner och desinformation som skadar och dödar människor.

När dessa heroiska kvinnor och män, som har ägnat sina liv åt att hela och rädda våra, ropar på hjälp så vänder man dem inte ryggen för pengar och makt. Man lyssnar och tar ställning för dem."

Värmlandsättlingen Nils Lofgren i stor intervju: "Skulle turnera med både Young och Springsteen"Elsa i Ekshärad är en av Nils Lofgrens släktingar
Nils Lofgren.
Nils Lofgren. Foto: Pressbild

En miljard kronor

Enligt Dagens industri tecknade Spotify ett exklusivt avtal med ”The Joe Rogen Experience” 2020, en affär värd kring en miljard kronor. Podden väcker ofta kritik, fortsätter Dagens industri, för den ger plats åt vaccinkritiker med ogrundade åsikter och konspirationsteorier.

Under helgen kom ytterligare ett uttalande från Neil Young:

"Jag stöder yttrandefriheten. Jag har aldrig varit för censur. Privata företag har rätt att välja vad de tjänar på, precis som jag kan välja att inte låta min musik stödja en plattform som sprider skadlig information. Jag är glad och stolt över att stå i solidaritet med sjukvårdspersonalen som riskerar sina liv varje dag för att hjälpa andra."

Neil Young och poddaren Joe Rogan.
Neil Young och poddaren Joe Rogan. Foto: TT

”Förpliktigade att göra mer ”

Det var med anledning av att närmare 300 läkare och forskare i slutet av december adresserat ett öppet brev till Spotify där man bland annat påpekade de felaktigheter som fick spridas i Joe Rogens podcast, som Neil Young valde att ta ställning.

I ett svar till den senaste tidens anklagelser gick Spotifys Daniel Ek under söndagen ut med ett uttalande där han bland annat uppgav att rådgivande information ska länkas med alla podcasts som berör covid-19.

Vidare konstaterar han:

”Det har blivit uppenbart för mig att vi är förpliktigade att göra mer för att ge balans och åtkomst till allmänt accepterad information från de medicinska och vetenskapliga samfunden för att guida oss genom den här tiden som är utan motstycke”.

Artikeltaggar

Bruce SpringsteenCoronavirusetJoni MitchellKändisarMusikNeil YoungNils LofgrenNöje/KulturPodcastSpotifyVaccination

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.