Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadhus vd om 17-våningshuset: ”Det är fruktansvärt”

Publicerad:
I oktober 2020 var det inflyttning i de 45 bostadsrätterna i 17-våningshuset på Orrholmen. Då visade Karlstadhus vd Janne Gustafsson runt. Nu är han förtvivlad över problemen med glasrutor som rasar från fasaden. Foto: Helena Karlsson

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Vi är väldigt glada att ingen har kommit till skada.

Det säger Janne Gustafsson, vd för Karlstadhus som tillsammans med Prepart står bakom 17-våningshuset på Orrholmen.

På söndagen föll ytterligare en ruta från huset, det tredje tillbudet.

17-våningshuset: Krav att alla glasrutor som kan öppnas monteras nerSpärrar av område runt 17-våningshuset: ”Finns en överhängande fara för olycka”

Blåsten fortsatte även under söndagen och det innebar att ännu en ruta släppte från 17-våningshuset på Orrholmen.

– Ett par som bor i huset kunde se hur en ruta från en balkong som sticker ut från fasaden seglade förbi utanför deras lägenhet.

– Det var tredje gången som det här hände i vårt hus. Nu har vi lyft ut fler fönsterpartier på den balkongen där det hände som ligger direkt över äldreboendet, säger Lars Ode, ordförande i bostadsrättsföreningen Orrholmsstrand.

Under söndagen blåste en glasruta återigen ner från en balkong från höghuset på Orrholmen. Det var tredje gången det inträffade.
Under söndagen blåste en glasruta återigen ner från en balkong från höghuset på Orrholmen. Det var tredje gången det inträffade. Foto: Lisa Olaison

Han är förstås bedrövad över det hela.

– Vi måste givetvis tillsammans med byggherren Consto utreda vad som har hänt. Självklart ska vi ha ett boende som är säkert för oss och våra grannar.

Vad säger medlemmarna?

– De vill se snabba åtgärder och undrar när de som ska ordna detta kommer till deras lägenheter. Jag har skickat ett brev till alla medlemmar med information, säger Lars Ode.

Han berättar att inspektionen av glaspartierna på balkongerna inleddes under måndagen.

– Vi måste säkerställa att inte något liknande händer igen.

Får kommunens krav

Det blir bostadsrättsföreningen som får kravet från kommunen att alla glasrutor som kan öppnas ska monteras inom tre dagar.

– Vi vet att kraven kommer till oss, men samtidigt har vi köpt ett hus där vi anser att allt ska fungera.

– Det finns förstås en garantitid och vi flyttade in här för bara knappt 1,5 år sedan. Vi kommer föra diskussioner med Consto om detta, men juridiken är aldrig lätt, säger Lars Ode.

Förstår oron

Karlstadhus vd Janne Gustafsson är bedrövad över händelserna på Orrholmen. Hans bolag och Prepart investerade 360 miljoner kronor i bygget som består av 45 lägenheter och ett vårdboende.

– Det är fruktansvärt och vi förstår alla som är oroliga. Samtidigt är vi väldigt glada att ingen har kommit till skada.

– Det innebär risker att bygga hus och Consto är lika förtvivlade som vi. Vi hade möte med dem och bostadsrättsföreningen i morse och Consto ska nu ta reda på vad som har hänt via besiktningar.

Ingen motsvarighet

– Jag har aldrig varit med om något liknande och då har jag ändå varit i den här branschen i många år, säger Janne Gustafsson.

– Jag finner inte ord för att det här har kunnat hända och dessutom flera gånger. Det är verkligen illa.

– Det har vidtagits förstärkningsåtgärder i grannlägenheten till där den ena händelsen inträffade, men det har inte räckt och det är vi väldigt kritiska till, fortsätter han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenConsto ABJanne GustavssonKarlstadhusLars OdeOrrholmenPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.