Insändare: Informera bättre när äldre förare mister körkortet på hälsokontrollen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Det som kan hända om man skickar in körkortet är att ens förälder kan komma att sakna identitetshandlingar”, skriver insändarskribenten.
Foto: Erik Simander/TT
Vi är många som har gamla föräldrar och anhöriga som med ålderns rätt inte är lämpliga som bilförare. Vid hälsokontroller så kan körkorten dras in och som anhörig uppmanas man att skicka in den gamles körkort. Så långt är saker och ting ändå helt ok och förståeligt.

Det som är ganska konstigt är att vården eller de ansvariga läkare som tar beslutet om körkortsindragning inte tänker på att ge de anhöriga information om att kontrollera att den gamle har annan legitimation. Det som kan hända om man skickar in körkortet är att ens förälder kan komma att sakna identitetshandlingar! Många gamla har aldrig varit utomlands och har därför inget pass. Den enda identitetshandling som de har är ofta körkortet.

Ovanstående hände mig och min gamle pappa. Körkortet skickades tillbaka till Transportstyrelsen. Någon vecka efter att körkortet skickats så skulle pappa till banken. Pappa hade haft samma bankman i säkert 20 år. Jag känner bankmannen och hen mig, det hjälpte inte på grund av att pappa inte kunde identifiera sig….! Pappa fick inte utföra sitt bankärende.

Då infaller nästa fråga: Hur ska man få någon legitimation när man inte kan legitimera sig? Jag vände mig till polisen, där fick jag till svar att om jag tog med mig pappa till polisstationen, legitimerade mig, sa att pappa var min pappa och att ”den man” (pappa, såklart) jag hade med mig in på polisstationen godtog att han var den jag sa att han var så var allt ok. Egentligen kunde jag ha tagit med mig vilken gammal man som helst, lite knepigt.

Efter en hel del om och men och krångel så fick pappa sitt leg. Tänk vad mycket jobb och frustration en blänkare från vården hade besparat oss. För den enskilde så inträffar det här kanske en eller ett par gånger under en livstid, inte lätt att tänka på allt. Vården har ju sådana här fall dagligen, det borde finnas rutiner och info till anhöriga. Så alla ni anhöriga: Tänk till och skaffa leg åt er anhörige innan körkortet skickas tillbaka!

Bengan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.