Hoppa till huvudinnehållet

Så het är teatervåren i Värmland

Publicerad:
Det blir en omväxlande teatervår i Värmland. Hervor Svenonius i Karlstads riksteaterförening är förväntansfull och tror att många med henne längtar efter att se ”levande människor och inte bara rutor på väggen”.
Det blir en omväxlande teatervår i Värmland. Hervor Svenonius i Karlstads riksteaterförening är förväntansfull och tror att många med henne längtar efter att se ”levande människor och inte bara rutor på väggen”. Foto: NWT Redaktion

Shakespeare-snack i Karlstad, bebisteater i Arvika och Tina Turner-hyllning i Säffle – nog är det upplagt för en späckad och varierad teatervår i Värmland.

I skuggan av orosmolnet corona har teaterföreningarna runtom i länet laddat sina program med teater, dans, humor och musik.

– Jag ser fram emot den här våren, säger Hervor Svenonius i Karlstads riksteaterförening.

Den värmländska teatervåren 2022 inleds tisdagen den 1 februari med ett besök av Göran Everdahl och Thomas Segerström, som kommer till Arenan i Karlstad för ett eftermiddagsevenemang på temat Shakespeare. Båda är stora fans av författargiganten, men har ganska olika bilder av vem han egentligen var. ”En trivsam timme med kunskap, roliga historier och odödlig poesi. Hela kostcirkeln!” utlovar arrangerande Karlstad riksteaterförening.

Säffle teaterförening inleder den 3 februari med dansföreställningen Pianotopografier. Koreografen Kenneth Kvarnström och fyra dansare kommer till Medborgarhuset och gör en uppsättning där dansen möter musik av tyske musikern och kompositören Nils Frahm, som kombinerar pianomusik med elektronik.

"Jag vill skapa ett litet skyddat universum, som omgärdas av Nils Frahms musik. Kärvt, återhållet, avskalat. Bara det mest väsentliga blir kvar”, säger koreografen Kenneth Kvarnström om Pianotopografier.
"Jag vill skapa ett litet skyddat universum, som omgärdas av Nils Frahms musik. Kärvt, återhållet, avskalat. Bara det mest väsentliga blir kvar”, säger koreografen Kenneth Kvarnström om Pianotopografier. Foto: Sören Vilks

Krigsbarn och thriller

Första punkten på teaterprogrammet i Arvika är satt till den 10 februari. Då gästas Ritz av Sörjen som blev. Anna Takanen står på scenen med sin egen berättelse om sin pappa, som var finskt krigsbarn, och hur hans upplevelser påverkat hela familjen. Hon skrev en bok med samma namn som kom ut 2019 och 2020 sommarpratade hon på samma tema. Föreställningen spelas även på Arenan i Karlstad den 11 februari.

Anna Takanen gästar Arvika och Karlstad med föreställningen Sörjen som blev.
Anna Takanen gästar Arvika och Karlstad med föreställningen Sörjen som blev. Foto: Stefan Bremer

”Har varit rörigt”

Hervor Svenonius, som är ordförande i Karlstads riksteaterförening, är nöjd när hon blickar ut över det kommande programmet, som tagit lite extra kraft att sätta ihop.

– Det har varit mycket rörigt här. Ja, det är fortfarande rörigt! säger Hervor Svenonius.

Bland annat har föreningarna haft att hantera frågetecken kring restriktionerna: vilka som gäller nu och vilka som kommer att gälla sedan.

Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening.
Hervor Svenonius är ordförande för Karlstads riksteaterförening. Foto: Lena Richardson

Än så länge får Karlstads teaterförening inte ta in mer än 50 personer på Arenan, trots covidpass. Det gör att det snabbt närmar sig utsålt på många av föreställningarna, som egentligen har potential att dra mer publik.

Fler platser en bonus

Om restriktionerna lättar framöver, kan man förhoppningsvis släppa fler platser, men det är inget Hervor Svenonius vågar räkna med.

– Om vi får öka på till våren är det bonus och tacksamhet, säger hon.

Däremot räknar hon med att inte behöva ställa in eller skjuta upp evenemang, så som det varit tidigare under pandemin.

– Allting ska bli av, såvida det inte blir sjukdom i ensemblerna. Jag ser fram emot den här våren!

Jag tror att folk börjar längta riktigt mycket efter att skratta och titta på levande människor och inte bara på rutor på väggen.

Att döma av förhandsintresset är det en förväntan hon delar med fler. De arrangemang som föreningen haft under vintern har fått publik och vaccinpassen har fungerat.

– Ja, folk har vågat komma på det vi inte ställt in och folk har vågat boka abonnemang. Dels har väl folk fått sina sina tre sprutor och är inte lika rädda för den nya virusvarianten. Dels tror jag att folk börjar längta riktigt mycket efter att skratta och titta på levande människor och inte bara på rutor på väggen.

Jäders fantasiresor

Så här ser resten av teatervåren ut i Värmland:

Den 13 februari spelas ”Världen är en scen - Det bästa av och med 123 Schtunk” på Arenan, Karlstad.

In memoriam med Lotta Tejle och Ann Petrén.
In memoriam med Lotta Tejle och Ann Petrén. Foto: Patrik Bogardh

Den 19 februari landar en psykologisk thriller i Säffle: In memoriam med Lotta Tejle och Ann Petrén, som spelar två skådespelarsystrar som sitter bortglömda i ett hus. ”Skuld, skräck och förlåtelse” ska de släppa loss på Medborgarhuset.

Den 26 februari ger Jäders teater ”Resor jag (aldrig) gjort”, på Arenan, Karlstad. Det är en familjeföreställning baserad på Anna Höglunds bok med samma namn om en dam som med stor fantasi berättar om sina resor.

28 februari kommer duon Ison och Fille till Scalateatern, Karlstad.

Mars med cirkus och Tina Turner

Den 5 mars väntar en barnteaterföreställning (från 3 år) på Arenan i form av Den stora lilla cirkusen.

Säffle gästas den 11 mars av hyllningsshowen ”Tina Turner - simply the best”. Sångerskan Cecilia Kyllinge och gitarristen Jan-Olof Jonsson berättar tillsammans Tina Turners historia.

Anna-Lena Hemström och Ing-Marie Carlsson spelar väninnorna Gunhild och Wiwi i komedin Bolanders skor.
Anna-Lena Hemström och Ing-Marie Carlsson spelar väninnorna Gunhild och Wiwi i komedin Bolanders skor.

Drama i skobutiken

Komedin Bolanders skor gästar Grums den 18 mars och Arvika den 24 april. Anna-Lena Hemström och Ing-Marie Carlsson spelar väninnorna Gunhild och Wiwi, som arbetar i skobutiken och verkar ha ett både stillsamt och inrutat liv. En försvunnen plågoande och en hastigt död skobutiksdirektör väcker dock aningar om att det finns något bakom fasaden – eller snarare inne på lagret.

Ædnan av Linnea Axelsson har dramatiserats av Irena Kraus och Malin Stenberg för Riksteatern.
Ædnan av Linnea Axelsson har dramatiserats av Irena Kraus och Malin Stenberg för Riksteatern. Foto: Sören Vilks

Augustprisad

Arvika teaterförening satsar på Ædnan den 18 mars, på Ritz, ett samarbete mellan Riksteatern och Giron Sámi Teáhter. Den baseras på Linnea Axelssons Augustprisade bok Ædnan och handlar om tre generationer samiska kvinnor, om rötter och svenskhet.

Den 22 mars spelas "Vem tänder stjärnorna?" i Karlstad, en föreställning av och med Monirah Hashemi.

Teater för bebisar i april

Först ut i april är teaterföreningen i Karlstad, som den 1 april arrangerar ett besök på Scalateatern av Väninnnan, en dramatisering av Eva Franchells roman om vänskapen med den mördade utrikesministern Anna Lindh.

Eva Franchells roman om vänskapen med den mördade utrikesministern Anna Lindh har blivit teater.
Eva Franchells roman om vänskapen med den mördade utrikesministern Anna Lindh har blivit teater. Foto: Jezzica Sunmo

Till Ritz i Arvika kommer den 3 april ”Den kosmiska havsträdgårdspassagen”. Det är något så ovanligt som en föreställning för bebisar - från två till arton månader. ”En magisk värld av ljud, ljus och rörelse” utlovas i en ”dansföreställning och installation”.

Barn så små som två månader ska få en scenupplevelse i Den kosmiska havsträdgårdspassagen.
Barn så små som två månader ska få en scenupplevelse i Den kosmiska havsträdgårdspassagen.

Den 10 april gästas Arvika av ett annat dansverk: hiphopstjärnan Niki "Awandee" Tsappos första renodlade scenverk. Head Peace, med freestyledansarna Kelly Bigirindavyi och Claudio "Comics" Fernandes på scenen.

Frida hyllas i Kristinehamn

Däremellan, den 6 april, blir det en musikalisk hyllning på Christinateatern i Kristinehamn. En frid(a) för själen är en tribute-föreställning till Anni-Frid Lyngstads musik med Anna Bromee.

”Vi bad om nåd” av och med Eva-Mi Tapper är en tragisk berättelse om kärlek i gränsland.
”Vi bad om nåd” av och med Eva-Mi Tapper är en tragisk berättelse om kärlek i gränsland. Foto: Lena Richardson

I Karlstad väntar ”Vi bad om nåd - en gränslös kärlekshistoria” den 19 april, på Arenan, med Eva-Mi Tapper på scenen.

Sist ut på riksteaterföreningarnas vårprogram är en dansföreställning med Rennie Mirro. Den 2 maj kommer han till Arenan i Karlstad med föreställningen ”Dansa Rennie!”.

Romeo och Julia-dramatik i värmländskt gränslandSå blir kulturåret 2022 – en maffig värmländsk kalenderMöttes i nätverk och skapade på distans – uppfann en ny cirkus för barnSusanne gör opera av föräldrarnas makalösa passionshistoria

Artikeltaggar

ArvikaArvika TeaterföreningFritid och livsstilGrumsHervor SvenoniusJäders teaterKarlstadKarlstads riksteaterföreningKristinehamnKristinehamns teaterföreningMusikNöje/KulturPandemiRiksteaternRiksteatern VärmlandRitzSäffleSäffle TeaterföreningTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.