Hoppa till huvudinnehållet

C om höjda diesel- och elpriser – ställer krav på hur regeringen tänker agera”

Publicerad:
Höjda energipriser stod på agendan när regionrådet och gårdsägaren Ola Persson (C) kallade till träff.
Höjda energipriser stod på agendan när regionrådet och gårdsägaren Ola Persson (C) kallade till träff. Foto: Morgan Bäckvall

De senaste månaderna har såväl dieselpriser som elpriser skenat och svenskt jordbruk drabbas av kostnadsökningar. Med det som bakgrund bjöd regionrådet Ola Persson (C) in riksdagsman Daniel Bäckström (C) till samtal med andra regionala aktörer.

– Anledningen till inbjudan är att vi fått snabbt förhöjda energikostnader. Vi tycker själva att vi har en produktion som ligger i tiden där vi kan vara med och bidra och där vi försöker att anpassa oss. Det finns möjligheter, men vi måste överleva fram till de möjligheterna kommer, säger Ola Persson, regionråd och tidigare kommunalråd i Sunne.

Han äger och driver Folkesgården i Kisterud i Västra Ämtervik med cirka 120 kor och två mjölkrobotar i moderna lokaler och med 700 hektar mark.

Regionrådet och gårdsägaren Ola Persson (C) tillsammans med riksdagsman Daniel Bäckström (C).
Regionrådet och gårdsägaren Ola Persson (C) tillsammans med riksdagsman Daniel Bäckström (C). Foto: Morgan Bäckvall

– Det är skarpt läge nu. Det är viktigt att produktionen ges rätt signaler för såväl svensk jordbruksproduktion och för landsbygden kopplat till hur man ska hantera vår omställning och villkoren företagandet framöver, säger Daniel Bäckström (C), talesperson i landsbygdsfrågor och ledamot i försvarsutskottet.

– Det här är en central fråga för mig i mitt uppdrag och att vi för samtal med regeringens representanter är oerhört centralt. Jag har fått till en debatt med landsbygdsministern () på tisdag kväll. Jag har ställt frågor om hur regeringen har tänkt utreda de kraftiga kostnadsökningarna och ställer krav på hur regeringen tänker agera, säger Daniel Bäckström.

Som berättar om initiativ från Centerpartiets sida i landsbygdsutskottet om en extra miljard kronor till svenskt jordbruk.

Med på träffen fanns Stefan Hellstrand, forskare i ekosystem, ordföranden för LRF Värmland, Patrik Olsson, Andreas Strandberg, kretsordförande för Arlas mjölkbönder Värmland och Erik Evestam (C), regionråd.

Centerpartiet i Värmland skriver i ett pressutskick att en riktad insats behövs för att lindra prisnivån på drivmedel där kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd och att ett särskilt krisstöd till jordbruksföretag införs.

Artikeltaggar

Andreas StrandbergDaniel BäckströmDieselErik EvestamJordbrukMjölkrobotNyheterOla PerssonPatrik OlssonStefan HellstrandSunne kommunVärmlands länVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.