Hoppa till huvudinnehållet

Ivo vill veta hur många vårdplatser som behövs i Värmland

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Region Värmland ska redovisa hur många vårdplatser som finns i nuläget, och hur många som behövs om fem år.

Behovet av vårdpersonal ska också preciseras.

Det meddelade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på fredagen. Nu startar de en nationell tillsyn av sjukhusvården i hela landet.

Ivo vill undersöka patientsäkerheten i samtliga regioners sjukhusvård med fokus på akutsjukhus. Orsaken är en hårt belastad vård och en ökad risk för patientsäkerheten under pandemin.

Även om Ivo har förståelse för att pandemin har varit en exceptionell situation, så har den inneburit en mycket hög arbetsbelastning för personalen. Tidigare problem i vården har blivit än mer synliga.

De slår fast att pandemins konsekvenser leder till ökade patientsäkerhetsrisker.

Därför startar de nu en nationell tillsyn.

Region Värmland ska, likt alla andra regioner, lämna in:

  • En redovisning av hur behovet av vårdplatser ser ut idag, och om fem år, i den somatiska och psykiatriska sjukvården.
  • En redovisning av behovet av vårdpersonal och tillgången idag, och om fem år. Behovet av varje yrkesgrupp ska preciseras, inklusive specialistbehov, inom den somatiska och psykiatriska specialistsjukvården. Personalsituationen ska även kopplas till behovet av vårdplatser.
Politiker vill inte uppge hur många vårdplatser som behövs

Syftet med tillsynen är att säkerställa tryggheten för patienten. Att se till att vården som bedrivs är säker, har god kvalitet, och bedrivs enligt lagar och regler.

Bakgrunden till den nationella tillsynen är att Ivo fått signaler från flera håll om att sjukhusvården på akutsjukhusen är särskilt hård belastad på grund av pandemin. Uppgifterna kommer från offentlig statistik, medias rapportering, samt uppgifter från tidigare och pågående tillsynsärenden på akutsjukhus.

Region Värmland ska skicka in redovisningarna senast den 18 februari 2022.

Vården blöder – över 150 vårdplatser borta på mindre än tio årNära var tredje vårdplats borta inom psykiatrin

Artikeltaggar

Arvika sjukhusCentralsjukhuset i KarlstadIvoRegion VärmlandTorsby sjukhusVård och omsorgVårdplatserVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.