Hoppa till huvudinnehållet

Visit Värmlands vd: ”Gamla kraftstationen är oerhört viktig”

Publicerad:
”Gamla kraftstationen är oerhört viktig för Värmlands attraktionsvärde”, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.
”Gamla kraftstationen är oerhört viktig för Värmlands attraktionsvärde”, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland. Foto: NWT Redaktion

Mia Landin, vd för Visit Värmland, är tydlig efter Fortums chockbesked om gamla kraftstationen i Deje.

– Kraftstationen betyder jättemycket för turismen och kulturen i Värmland. Det kan jag inte nog understryka.

Beskedet från Fortum som NWT berättade om tidigare i veckan, kom som en chock för de ansvariga på Gamla kraftstationen. Kraftbolaget har sagt upp hyresavtalet med Forshaga kommun om lokalerna och kan i dagsläget inte ge några garantier för hur det blir när uppsägningstiden löper ut om nio månader.

Beskedet skakade även om Mia Landin. Hon är vd för Visit Värmland, en organisation som arbetar med Värmlands besöksnäring.

– Jag känner mig lika överraskad som alla andra gör och att det skedde här och nu. Jag visste att de hade ett långt avtal, säger hon.

30 000 besökare 2020

Mia Landin framhåller att Gamla kraftstationen blivit ett stort besöksmål där det förutom konst också finns café, restaurang och evenemang.

– De har även nu under pandemin registrerat runt 30 000 besökare. Gamla kraftstationen och det arbete som görs där är oerhört viktigt för attraktionskraften och besöksnäringen i Värmland, säger hon och påminner om att besöksnäring skapar både arbetstillfällen och skatteintäkter.

– De jobbar också hela tiden för att utveckla sin affärsidé, säger hon.

Strategisk satsning

Bland annat därför fick Gamla kraftstationen Värmlands turistpris 2021. Också det är ett kvitto på att verksamheten är en angelägenhet inte bara för närområdet.

– Turismen är oerhört viktig för att det ska bli härligt att leva och verka i och besöka Värmland. Besöksnäringen är en del av en samhällsmotor, för dem som lever och verkar, bor och besöker Värmland.

Gamla kraftstationen i Deje har en viktig roll i detta, tycker hon.

– De betyder jättemycket för turismen och kulturen i Värmland. Det kan jag inte nog understryka. De har också en jättestor strategisk del i våra satsningar framöver.

Ser över säkerheten

Fortum uppgav i samband med uppsägningen att säkerhetsåtgärder behöver göras i anslutning till kraftverksbyggnaden. Hur det behovet ser ut ska utredas. Fortum uppger också att det nuvarande avtalet inte är anpassat för verksamheten som bedrivs i byggnaden. Nu vill företaget omförhandla avtalet med kommunen.

29 657 besökare räknades in på Gamla kraftstationen under 2020.
29 657 besökare räknades in på Gamla kraftstationen under 2020. Foto: Lena Richardson

Mia Landin är tydlig med att hon inte har några synpunkter på byggnadsteknik eller dammsäkerhet, men pekar på vad som ligger i potten, när framtiden för det populära utflyktsmål plötsligt blivit oviss.

”Hjälpas åt”

Hon har redan varit i kontakt med både konsthallen och med Forshaga kommun.

– Vad vi kan göra är att understryka värdet för kulturen och besöksnäringen. Självklart hoppas jag att man kan hitta ett sätt att omförhandla avtalet och hjälpas åt att hitta en lösning. Det är också jätteviktigt att man förhoppningsvis kommer till en lösning snart, säger Mia Landin.

Oviss framtid för Gamla kraftstationen – Fortum har sagt upp hyresavtaletKonsthall i Deje vinner Värmlands turismpris 2021Dramatiska dygn i Deje: ”När jag satte nyckeln i dörren kom tårarna”

Artikeltaggar

BesöksnäringDejeForshagaFortumGamla KraftstationenKarlstadKonstMia LandinNäringslivNöje/KulturNyheterTurismVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.