Hoppa till huvudinnehållet

Pia Clerté: Sportskyttar är inte terrorister

Publicerad:
Ministern kallar de vapen som sportskyttar har på licens för ”terrorvapen” och listar sedan helautomatiska vapen som det inte går att få licens på, uppenbarligen i syfte att skrämmas, skriver Pia Clerté.
Ministern kallar de vapen som sportskyttar har på licens för ”terrorvapen” och listar sedan helautomatiska vapen som det inte går att få licens på, uppenbarligen i syfte att skrämmas, skriver Pia Clerté. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men statistiken visar tydligt att det inte är legala vapen som används av gängkriminella i sina uppgörelser, skriver Pia Clerté.

Att justitieminister Morgan Johansson (S) sprider myter som svartmålar vapenägare för att plocka hem politiska poänger är ovärdigt.

Tre gånger har riksdagen krävt att tidsbegränsade vapenlicenser, så kallade femårslicenser, avskaffas. Trots dessa tillkännagivanden har regeringen ännu inte agerat. Det visar på bristande respekt för den demokratiska ordningen i Sverige. Tyvärr är det långt ifrån första gången regeringen ignorerar riksdagen.

När detta nyligen påpekades (Aftonbladet 11/1) av Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson gick justitieministern till hårt och ohederligt motangrepp. I sin replik (20/1) presenterar Morgan Johansson en rad felaktigheter.

Tonen sätts redan i rubriken. Ministern kallar de vapen som sportskyttar har på licens för ”terrorvapen” och listar sedan helautomatiska vapen som det inte går att få licens på, uppenbarligen i syfte att skrämmas. Även sportskyttars helt vanliga pistoler och revolvrar kategoriseras av Morgan Johansson som terrorvapen.

Statsrådet påstår vidare att sportskyttars vapen är mycket stöldbegärliga. Men statistiken visar tydligt att det inte är legala vapen som används av gängkriminella i sina uppgörelser.

Ministern lyfter också Peter Mangs som ett exempel på att tidsbegränsade licenser behövs. Men han missar att dennes skytteklubb varnade Polisen för Mangs som ändå fick vapenlicens. Dessutom skedde det när tidsbegränsade vapenlicenser redan var införda. Om något är Mangs alltså ett argument på att femårslicenser inte fungerar.

Att låtsas som att avskaffa tidsbegränsade vapenlicenser är en säkerhetsrisk och att Polisen behöver dem för att kunna kontrollera vapenägare är ovärdigt en justitieminister. Legala vapenägare kontrolleras varje dygn och Polisen behöver lyckligtvis inte vänta fem år på att agera.

Sakfrågan handlar om att ta bort en tidsbegränsning på licensen. Kontrollen av den som begär licens finns kvar. Samma höga krav på vandel finns kvar. Föreningsintyget med sina olika krav finns kvar. Förvaringskravet finns kvar. Alla andra krav på vapenägare finns kvar.

Fyra partier står bakom beslutet – Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna. Att då, såsom statsrådet gör, försöka att få det att framstå som ett extremt SD-förslag med svag förankring i riksdagen har uppenbarligen till syfte att skrämma de andra partierna från att fortsatt driva frågan.

Sedan tidsbegränsade licenser infördes år 2000 har den så kallade ”läckageteorin”, alltså att gängen får sina vapen från jägare och sportskyttar, återkommande motbevisats. Sverige har infört förvaringskrav som är bland de högsta i Europa. Läkare har anmälningsplikt gällande sjukdomstillstånd som påverkar legalt innehav och alla vapenägare kontrolleras dagligen genom registersamkörning.

Premisserna som låg till grund för införandet är borta. Det är dags att lyssna på riksdagen och ta bort tidsbegränsningen. Landets jägare och sportskyttar förtjänar inte att behandlas som potentiella terrorister.

Pia Clerté

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AftonbladetCenterpartietJaktKristdemokraternaModeraternaMorgan JohanssonPia ClertéPolisenRegeringenRiksdagenSigneratSocialdemokraternaSportskytteSverigedemokraternaTerrorismVapen