Hoppa till huvudinnehållet

OS-resan närmare för varje coronatest: ”Söndag är de helt clearade”

Publicerad:
Mixeddubbellaget Oskar Eriksson och Almida de Val är fortfarande negativa för covid-19 och ser ut att kunna flyga till Peking på måndag.
Mixeddubbellaget Oskar Eriksson och Almida de Val är fortfarande negativa för covid-19 och ser ut att kunna flyga till Peking på måndag. Foto: Celine Stucki

Den coronasmittade curlingledaren missar OS, men för spelarna i mixeddubbellaget ser det allt ljusare ut.

– Negativt i dag och i morgon så ska vi kunna resa till Arlanda på söndag och flyga på måndag, säger Oskar Eriksson.

I onsdags berättade NWT att en ledare för mixeddubbellaget på plats i Karlstad, och som även umgåtts med lag Edin, fått covid-19 och att OS var i fara för hela truppen.

Torsdagens planerade flygresa till Peking fick skjutas upp i väntan på ytterligare provsvar. Även det andra provet var positivt och nu hinner inte ledaren bli frisk i tid.

Förbundskaptenen Maria Prytz hoppar in i stället och åker tidigare än beräknat, med mixeddubbellaget istället för med dam- och herrlaget som börjar tävla senare och flyger på torsdag, den 3 februari.

Mixarna drar igång först av alla i OS, redan kommande onsdag.

– Problemet blir att jag får släppa taget om damer och herrar, men de är så rutinerade så det grejar de själva tillsammans med sina ledare, säger Prytz.

Förbundskaptenen Maria Prytz.
Förbundskaptenen Maria Prytz. Foto: Christine Olsson/TT

Rasmus Wranå i lag Edin tillsammans med systern Isabella är ersättare om Oskar Eriksson och Almida de Val inte kommer iväg. Men chansen ökar för varje dag.

– De har hittills testat negativt så det ser bra ut enligt plan, men det är inte förrän på söndag de är helt clearade. Det har ju varit ”close contact” så det behöver gå fem dagar. De testar varje dag, säger Prytz.

– Vi följer det protokoll som IOK har satt upp för hela OS-truppen.

Övriga i lag Edin kan väl också ha smittats?

– Ja, men de har inte varit tillsammans på samma sätt som mixeddubbellaget. Men de har tränat i samma lokal så det är samma regler för dem.

Christoffer Sundgren, Niklas Edin och Rasmus Wranå är fortfarande smittfria och ska enligt planen resa till Kina på torsdag.
Christoffer Sundgren, Niklas Edin och Rasmus Wranå är fortfarande smittfria och ska enligt planen resa till Kina på torsdag. Foto: Jeff McIntosh

Resten har mer tid på sig om någon skulle bli positiv.

– De kan resa in senare än på torsdag om det skulle behövas.

Försiktighetsåtgärderna är till och med strängare än reglerna kräver. Spelarna tränar bara en och en i hallen i Karlstad.

Förberedelserna måste bli sämre?

– Ja, men om vi åkt tidigare hade vi inte haft träningsmöjligheter alls i Kina. Enda fördelen är att de kan vara på is lite till. De har börjat med sin tidsomställning på hemmaplan nu, säger Maria Prytz, som ser ljuset i coronatunneln.

– För varje dag som går och det inte blir positiva testsvar finns det hopp.

Artikeltaggar

CurlingLag EdinOS

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.