Hoppa till huvudinnehållet

Nya skolor på Hammarö tack vare Moderaterna

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Motiveringen var att Hammarlundens högstadium (bilden) skulle renoveras istället för att bygga nytt. Något som visar sig bli extremt dyrt för skattebetalarna på Hammarö, skriver Nils Safferson.
Motiveringen var att Hammarlundens högstadium (bilden) skulle renoveras istället för att bygga nytt. Något som visar sig bli extremt dyrt för skattebetalarna på Hammarö, skriver Nils Safferson. Foto: Hammarö kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi beräknar att de ökade kostnaderna för att skjuta på detta beslut kostar Hammaröborna 25-30 miljoner som istället kunnat gå till verksamheterna, skriver Nils Safferson.

Nu invigs skolor och förskolor på Hammarö. Vi moderater är mycket stolta över att ha bidragit och beslutat om de nya skolor och förskolor som nu växer fram på Hammarö. Det är till glädje och nytta för både barn och föräldrar, att barnen får en utbildning i goda miljöer och ändamålsenliga lokaler. Att Hammarö nu kommit en bit på den vägen är tack vare de beslut som Moderaterna och Hammarösamverkan tog för några år sedan. Men det var inte självklart att det blev så.

Skolorna på Hammarö sköttes och underhölls undermåligt av kommunen under decennier. Något som innebar att skolornas livslängd förkortades betydligt, och ledde till akuta åtgärder i form av evakuering och temporära skolmoduler. Socialdemokraterna och Vänstern drev länge och ihärdigt frågan om en storskola på Hammarö. Det ledde till stora protester och en folkomröstning 2017 där över 80 procent av Hammaröborna gav sitt stöd till Hammarösamverkans förslag att behålla nuvarande skolorganisation och därmed mindre skolor.

Att återuppbygga Götetorpsskolan som brunnit 2015 var ett av de första besluten som Hammarösamverkan tog efter valet 2018. Då hade frågan legat i tre år utan att S och V mäktat med att ta beslut. S och V fortsatte därefter att försvåra och motarbeta efterkommande förslag från Hammarösamverkan för nya skolor. Både för Götetorpsskolan, men även för de förskolor som behövde byggas för nyinflyttade familjer. Tyvärr försenade och fördyrade det de lokaler som skolan på Hammarö behövde. Orsakerna till detta motstånd kan bara S och V svara på.

Så skriver du en debattartikel

Hammarösamverkan fortsatte det nödvändiga arbetet med att utveckla skolan på Hammarö. När förslaget om att bygga en ny högstadieskola på Hammarlunden togs bestämde sig Centern och Miljöpartiet att hoppa av samarbetet i Hammarösamverkan. Motiveringen var att Hammarlundens högstadium skulle renoveras istället för att bygga nytt. Något som visar sig bli extremt dyrt för skattebetalarna på Hammarö.

I dagsläget har den nya majoriteten påbörjat en renovering av skolan för cirka 8-10 miljoner kronor. Lyckligtvis har nu även C och MP förstått att detta inte är hållbart, och att det är bortkastade skattepengar. Att renovera gamla byggnader som ändå inte når dagens standard håller inte.

Därför gläder det oss moderater mycket att beslut togs i kommunfullmäktige i december 2021 om att bygga en ny högstadieskola på Hammarlunden. Hade sittande majoritet tagit samma beslut som låg på bordet 2020 från Hammarösamverkan så hade skolan stått klar i år.

Vi beräknar att de ökade kostnaderna för att skjuta på detta beslut kostar Hammaröborna 25-30 miljoner som istället kunnat gå till verksamheterna, eller en påbörjad återställning av en av de högsta kommunalskatterna i Sverige. Betänk att 4 miljoner motsvarar 10 öre i minskad kommunalskatt på Hammarö. Hammarö kommun går emot ett rekordresultat på 70 miljoner 2021, men ingen skattesänkning är ännu beslutad av majoriteten.

Vi moderater kommer alltid att värna om skattebetalarnas pengar och vårda dem med omsorg. Därför är det viktigt att pengarna används där de gör mest nytta för Hammaröborna. Därför vill vi växa med omsorg i kommunen, och fördela resurserna dit de behövs mest. Det innebär också att vi hushållar med kommunens pengar så de inte förslösas i onödan. Vilket i sin tur innebär att vi tar de beslut som är nödvändiga, och i rätt tid. På så sätt uppnår vi mest nytta, både för Hammaröborna och för den kommunala verksamheten.

Nils Safferson

Vice ordförande, Moderaterna Hammarö

Artikeltaggar

BränderCenterpartietDebattFolkomröstningarGrundskolanGötetorpsskolanHammarlundens skolaHammarö kommunMiljöpartietModeraternaNils SaffersonSkatterSocialdemokraterna