Efter 39 år med värmländsk slöjd – nu får Carina medalj av kungen

Publicerad:
Hemslöjdskonsulent Carina Olsson får medalj av kungen för ”betydande insatser inom värmländskt slöjdhantverk”.

Carina Olsson arbetade som hemslöjdskonsulent i Värmland i 39 år. Nu får hon medalj av kungen – tillsammans med bland andra Zlatan Ibrahimovic och Peter Forsberg.

– Jag nyper mig i armen, säger hon.

På fredagen blev medaljförläningarna officiella och landshövdingen Georg Andrén var först att ringa den tidigare hemslöjdskonsulenten och gratulera. Själv har Carina Olsson vetat sedan början av december att hon ska få en kungamedalj, men inte riktigt smält beskedet ändå.

– Jag kan inte riktigt tro att jag fått det här. Varför skulle lilla jag få det; jag har ju bara gjort mitt jobb... När lantbrevbäraren kom med brevet trodde jag att det kommit fel, säger hon och berättar att hon nyper sig i armen och tror att det ska vara som vanligt när hon vaknar.

Brev från slottet

Men brevet med avsändaren ”Kungliga hovstaterna, Slottet” hade levererats till den rätta adressen. Carina Olsson i Årjäng har i många år arbetat som hemslöjdskonsulent och hon får H.M. Konungens medalj i 5:e storleken i högblått band ”för betydande insatser inom värmländskt slöjdhantverk”.

– Jag är hedrad, stolt och tänker att jag delar det här med alla som jag samverkat med i och utanför Värmland, säger hon.

39 år på jobbet

Hon talar varmt om slöjdarna hon samarbetat med och ser fram emot att träffa dem igen, när pandemin klingat ut. Kontakterna har blivit många under hennes långa tjänstgöringstid. Hela 39 år hann det bli, innan hon lämnade arbetet som hemslöjdskonsulent i slutet av november.

Nu forskar hon på egen hand om textilt kulturarv och har även fått tid att börja sticka av ett speciellt ullgarn som legat på lut hemma sen mitten av 90-talet.

Clownen Manne och Zlatan

Medaljutdelningen skulle egentligen ha skett på Kungliga slottet i februari, men den har ställts in på grund av pandemin.

Bland dem som nu också väntar på att få ta emot medalj finns skådespelarna Leif Andrée, Manne af Klintberg (mer känd som Clownen Manne) och Ulla Skoog, liksom idrottsstjärnorna Tove Alexandersson, Rolf-Göran Bengtsson, Peter Forsberg, Zlatan Ibrahimović och Caroline Seger.

Manne af Klintberg, som framträder som clownen Manne, får medaljen Litteris et artibus.
Manne af Klintberg, som framträder som clownen Manne, får medaljen Litteris et artibus. Foto: Herman Sewelén

Artikeltaggar

ÅrjängCarl XVI GustafFamiljHantverkHemslöjdKarlstadNöje/KulturNyheterPeter ForsbergSlöjdTextilVärmlands länZlatan Ibrahimovic

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare