Senaste tolv månaderna har bostadspriserna i Karlstad ökat med drygt nio procent. Det, i samband med bolånetak och amorteringskrav, gör det allt svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
Detta varnar Skandia för i en rapport.
I Skandias rapport ”Lön utan lägenhet” från 2022 rödmarkeras Karlstad, vilket innebär att en genomsnittlig 27-åring nekas lån för att köpa sig en genomsnittlig etta på 39 kvadratmeter.
I rapporten från 2019 var Karlstad grönlistat.
Modellen bygger på en bruttolön på 20 121 kronor i månaden för den genomsnittliga 27-åringen i Karlstad och ett lägenhetspris på drygt 1,1 miljoner kronor. Samtidigt är belåningsgraden satt till 85 procent, vilket innebär ett amorteringskrav på två procent.
En anledning till att det kan vara svårt att få lån är KALP-beräkningen.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, berättar mer:
– Man räknar på vad man ska ha kvar att leva på. Den ser i stort sett likadan ut för alla banker och vi utgår ifrån bland annat Konsumentverket. Lägg sedan till amorteringskrav och att man ska klara en högre ränta. Så sammantaget gör den egentligen att inte bara unga personer, utan även personer med en inkomst, har det svårt att få kalkylen att gå ihop, säger hon och tillägger:
– Men det som är nytt för i år är att det från politiskt håll ska presenteras en utredning där man tittar på särlösningar för unga. Bland annat startlån för unga. Jättebra!
Vad kan man som ung vuxen själv påverka?
– En sak man kan göra är att vänta och att spara ihop mer pengar eller att man kanske även får upp sin lön. Men det man också kan göra är att titta på bostäder i andra kommuner, kanske en angränsande kommun till den man jobbar i. Det är lättare när man jobbar på distans.
Vad är en KALP-beräkning?
KALP-beräkning inkluderar bostadens värde, bolånets storlek, driftkostnader för boendet, hushållets totala bruttoinkomst, den skatt som betalas, familjens sammansättning (antal vuxna samt antal barn), samt övriga lån som hushållet har. KALP-beräkningar ger en bild av det boende som hushåll har råd med.
I sin rapport har Skandia använt en kalkylränta på sex procent då de flesta banker sedan 2019 sänkt kalkylräntan från i snitt 7,5 procent till sex procent.
Källa: Skandia
”Är en kombination”
André Byström är mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Karlstad och har märkt av att det största hindret för unga att köpa sin första bostad oftast är kontantinsatsen.
– Det man märker som ung idag är att det jättesvårt att gå från exempelvis studier till att köpa bostad med amorteringskrav och de andra kraven banken har. Men är oftast 25-30 år när man är färdigpluggad och då har man ofta inte haft möjlighet att spara ihop till en kontantinsats.
Är det kontantinsatsen eller bankens krav som är tuffaste hindret?
– Vad som är tuffast är svårt att säga. Men förmodligen är det en kombination. Men som en medelsvensson idag när man avslutat studierna när man är 25-27 år och ska köpa en bostad på en till två miljoner och då krävs det en kontantinsats på 150 000 till 300 000 kronor.
Claudia Wörmanns tips till unga och föräldrar:
1. Blir viljan att flytta hemifrån allt för stark och du hittar ett andrahandskontrakt – försök då att hitta en bostad som möjliggör att du kan både bo och spara.
2. Ha tålamod! Kan du bo kvar i föräldrahemmet ger det dig med inkomst en möjlighet att spara mer. Kanske kan du göra mer hemma som betalning för att bo kvar, till exempel hämta småsyskon vid skolan, hjälpa till med renovering om du kan, och kanske göra något annat underhåll som inte riktigt blivit av.
3. Ha en dialog mellan föräldrar och barn. Undersök möjligheterna till att exempelvis dina föräldrar blir medlåntagare eller att de lånar ut till hela eller delar av kontantinsatsen. Läs på hur det går till och när ni bestämt er – skriv avtal.
4. Spara hårt! Är det den egna bostaden som är drömmen med stort D – för att nå dit måste många prioritera bort väldigt mycket annat. Var disciplinerad i ditt sparande.
5. Räkna ut mål och delmål baserat på kontantinsatsen i olika områden. Då blir det mer konkret.
6. Tänk utanför boxen. Många tänker att de vill bo inom ett ganska tydligt avgränsat geografiskt område. Försök att bredda dig. Ju längre ut från stadskärnan desto billigare blir bostäderna att köpa. Att dela ett första- eller andrahandskontrakt med en eller flera blir ofta billigare än att hyra helt ensam.