Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Nygren om hockeylivet och framtiden: ”Då är Färjestad mitt förstaval”

Publicerad:
Magnus Nygren är inne på sin femte säsong i Davos. I en intervju med NWT berättar han hur han ser på framtiden. Foto: CLAUDIO THOMA

Det blev ingen återkomst till Färjestad den här säsongen för Magnus Nygren.

I stället blev det ett nytt kontrakt med Davos där han har en central roll i laget.

I en intervju med NWT berättar han om hockeylivet i Schweiz, det uppmärksammade utspelet om OS och om framtiden.

Det har nu gått fem säsonger sedan Magnus Nygren lämnade Färjestad för spel i Davos. Han satt på ett utgående kontrakt till den senaste säsongen men i stället för en återkomst till Färjestad skrev han på ett nytt kontrakt med Davos till säsongen 2022/2023 med ytterligare ett optionsår.

– Det fanns lite diskussioner med Färjestad men det var aldrig nära. Det hade behövts mer lite intresseväckande diskussioner från Färjestads sida för att jag skulle varit sugen och det hade behövt gå fortare. Här i Davos var det pang, pang, pang och sedan väntade de på mitt besked, berättar Magnus Nygren.

Inledningen den här säsongen med Davos var lysande men den senaste tiden har det gått lite tyngre och för tillfället ligger man sexa i tabellen. För Nygrens del har det blivit 20 poäng, fem mål och 15 assist, på de 40 omgångarna.

– Det är bra men jag bryr mig mindre och mindre om poängen som jag gör. Ledningen har förväntat sig en större defensiv insats av mig de senaste säsongerna och jag tycker att det har fungerat bra. Jag spelar powerplay men det är ett fokus på det defensiva spelet då vi har flera andra offensiva backar. Även om jag önskat att laget hade vunnit lite fler matcher på slutet är jag nöjd så här långt.

Uppmärksammat OS-uttalande

Det blev lite rubriker om Magnus Nygren i december när han uttalade sig om varför det skulle vara givet att skicka europeiska spelare till OS när NHL-spelarna tackade nej.

Magnus Nygren i landslagsdräkten men något spel i OS blir det inte. Han har inte haft kontakt med landslagsledningen sedan VM i våras.
Magnus Nygren i landslagsdräkten men något spel i OS blir det inte. Han har inte haft kontakt med landslagsledningen sedan VM i våras. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Nygren är själv inte uttagen till OS och han har heller inte varit uttagningsbar då han inte fyllt i de dokument som krävts.

– Men det tror jag inte spelar någon roll utan jag hade nog inte blivit uttagen ändå. Jag var inte med i Channel One Cup eller Karjala Cup och har inte hört något av förbundsledningen sedan vi spelade VM. Som det kändes där och då valde jag att inte fylla i dokumenten för jag hade ingen feeling för att jag skulle bli uttagen.

Om sitt uttalande om OS han följande kommentar ett par veckor senare:

– Det handlade inte om OS utan mer hur givet det var att NHL-spelarna inte skulle åka för att de inte hinner med sitt spelschema om de hamnar i karantän. Varför var det då givet att vi i Europa ska åka? Visst har vi färre matcher men det är på en kortare period så schemat är lika och vi vill inte heller sitta i karantän. Det var absolut noll procents kritik mot NHL och NHL-spelarna för jag tycker att de har har gjort jobbet och i Europa har vi ingen som ställer frågorna för vår räkning.

Efteråt har det enbart varit positiva reaktioner som har mött honom.

– Det är många som känner samma sak men inte vill prata om det. Jag hade inget problem att den ställa frågan.

Haft kontakt med Wallin

Det är många som vill se Magnus Nygren i Färjestads tröja igen. Till den kommande säsongen finns det en ”out” i kontraktet om ett lag i KHL visar intresse men en återkomst till SHL kan ske tidigast säsongen 2023/2024.

Att det numer är Rickard Wallin som är General Manager i Färjestad har i alla fall inte försämrat förutsättningarna för en återkomst då de känner varandra väl.

– Jag har pratat med Rickard och gratulerat honom till det nya jobbet, men mer än så finns det inte att berätta. Vi känner varandra jättebra, jag är gudfar till hans mellanbarn, men det hoppas jag har mindre betydelse när han ska formera sitt lag. Han ska se till att få ihop det bästa möjliga Färjestadslag som går och bara för att man känner varandra sedan tidigare finns det inga garantier att man ska ha en plats i laget.

Magnus Nygren med sambon Lisa Edlund och döttrarna Vera och Alva.
Magnus Nygren med sambon Lisa Edlund och döttrarna Vera och Alva. Foto: CLAUDIO THOMA

Efter fem år i Davos har Magnus Nygren såklart rotat sig i Schweiz men det finns andra val som kommer att påverka var familjen ska bo i framtiden än ishockeyn.

– Vi trivs bra i Davos men det kommer fler beslut i livet som man inte har behövt att tänka på tidigare. Vårt äldsta barn ska börja skolan och det är ett stort val. Hon börjar preschool till hösten och sexårsverksamheten året efter. Jag har en otroligt ambitiös sambo som också har ett liv med jobb framför sig, som är minst lika viktigt som mitt jobb, och det tror jag blir svårt från Schweiz.

Det låter med andra ord som en återkomst till Sverige är trolig för Magnus Nygren med familj efter nästa säsong och huset i Karlstad har man kvar.

– På sikt är det definitivt Sverige som gäller för oss och för mig är Färjestad ett förstaval så länge som man är intressant för klubben.

En som lämnar Davos för Sverige redan efter den här säsongen är Jörgen Jönsson. Han går dock inte till Färjestad utan till Växjö där han blir huvudtränare efter Sam Hallam.

– Jag vet att Jörgen trivdes jättebra förra vändan som han var i Växjö. Nu har Jörgen ännu mer erfarenhet och jag kan bara säga att Växjö får en kanontränare!

Magnus Nygren berättar om hockeylivet i Schweiz. Här med sambon Lisa  döttrarna Vera och Alva.
Magnus Nygren berättar om hockeylivet i Schweiz. Här med sambon Lisa döttrarna Vera och Alva. Foto: CLAUDIO THOMA

Artikeltaggar

DavosFärjestad BK HerrIshockeyJörgen JönssonMagnus NygrenSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.