Hoppa till huvudinnehållet

Böcker som påminner om det som aldrig får glömmas

Publicerad:
Torsdagen den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Också litteraturen har en viktig roll i att hålla minnet av Förintelsen levande. Flera aktuella böcker behandlar det svåra och viktiga ämnen från olika vinklar.
Torsdagen den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Också litteraturen har en viktig roll i att hålla minnet av Förintelsen levande. Flera aktuella böcker behandlar det svåra och viktiga ämnen från olika vinklar.

Ögonvittnen som berättar, idogt detektivarbete i arkiv och romaner som gör historien levande – sätten att i bokform säkra att Förintelsen inte glöms bort varierar.

Fyra nyutgivna böcker visar att vitt skilda angreppssätt fungerar.

1. Massakern - en familj, ett fotografi och Förintelsen. Wendy Lower är historiker, professor i historia och rådgivare till United states holocaust memorial museum. Att just hon kan skriva en hel bok med utgångspunkt från ett enda fotografi är alltså ingen slump. När hon fick se ett tidigare okänt fotografi av en avrättning, såg hon inte bara att det härrör från Förintelsen, utan insåg också potentialen i att det syns ansikten på dem som utför de våldsamma handlingarna. Bilden är från Myropil i Ukraina och Lower kom att ägna tio år att ta reda på vem som fotograferat, vilka bödlarna är och i boken sätter hon också den unika bilden in i ett större sammanhang. Ett viktigt detektivarbete och en skoningslös berättelse med många nyanser. (Förlag Lind och co)

2. Gill Thompson: Flickan på perrongen. En roman som med avstamp i krigstunga året 1939 berättar om en ung mamma i Prag och en frivilligarbetande kvinna i London – och om en flicka som räddas undan kriget. Gill Thompson utgår från verklighetens räddningsaktion Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 fick ut tusentals judiska barn från naziockuperade länder. (Förlag: Historiska media)

Röda korsets vita bussar hjälpte människor ut från Tyskland i andra världskrigets slutskede.
Röda korsets vita bussar hjälpte människor ut från Tyskland i andra världskrigets slutskede. Foto: TT

3. Folke Bernadotte och de vita bussarna. Sune Persson (1938-2014) var docent vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och hans bok om de vita bussarna gavs ut första gången 2002. Nu återutges den och visst är den ett starkt bidrag i historieskrivningen. Läsaren får direkt hänga med till våren 1945 och starten på det författaren beskriver som en ”mirakulös räddning ur det nazistiska dödsriket”. Här skildras förhandlingarna som öppnade för aktionen, men också motgångarna, inblickar i lägrens fasor och vittnesmål från några av de 10 000-tals som räddades. (Förlag: Lind och co)

4. Miklós Nyiszli: Jag var Mengeles patolog. En läkares ögonvittnesskildring från Auschwitz. 1944 kom läkaren Miklós Nyiszli till Auschwitz och fick fångnummer A-8450. Redan första dagen träffar han den fruktade doktor Mengele och väljs ut att tjänstgöra vid krematorierna. På hans lott hamnar att göra undersökningar av både levande och döda och han får inblick i de vidrigaste av hanteringar i den dödsmaskin som lägren utgör. Själv överlever han både läger och dödsmarscher och 1946 skriver han sin skräckinjagande skildring. Det är en förvånansvärt sakligt berättad bok, men väcker ändå starka känslor och den eviga frågan ”hur kunde det hända” svävar som en ond ande över den raka berättelsen. (Förlag Lind och co)

"Jag, mamma och Förintelsen” – hon håller löftet att berättaSusanne gör opera av föräldrarnas makalösa passionshistoriaKarlstadbördigt syskonpar avrättades i Auschwitz

Artikeltaggar

Andra världskrigetAuschwitzFörintelsenHistoriaKarlstadKrigLitteraturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.