Hoppa till huvudinnehållet

Westlandaaffären klar – efter nästan tio år av förseningar

Publicerad:
Lennart Johanssons köp av Westlanda med kringliggande mark av Arvika kommun är nu slutligen klart sedan lagfarten vunnit laga kraft. Ärendet har annars av flera anledningar varit en långbänk, köpeavtalet som till sist blev gällande skrevs under 2013.
Lennart Johanssons köp av Westlanda med kringliggande mark av Arvika kommun är nu slutligen klart sedan lagfarten vunnit laga kraft. Ärendet har annars av flera anledningar varit en långbänk, köpeavtalet som till sist blev gällande skrevs under 2013. Foto: Hans-Åke Henriksson

En av Arvikas längre långbänkar, kommunens försäljning av Westlanda flygplats till numera avlidne fastighetsägaren Lennart Johansson, är nu formellt klar.

Arvika Nyheter har tidigare redogjort för långbänken och de många turerna i detta ärende.

Långbänken hade sin början en bit in på 2010-talet där en del av ärendet var att Arvika kommun köpte mark i kvarteret Krukan i centrala Arvika av Johansson. Ett köp för framtida bostadsbehov i det som kunde ses som en bytesaffär.

Flera anledningar

Orsaker till långbänken är flera, dels kötid hos Lantmäteriet runt den nödvändiga fastighetsbildningen – lantmäteriförrättningen – och dels en flerårig tvist om ett arrende i Westlandaområdet, en tvist som prövats i flera lagförande församlingar. Det finns även mera privata orsaker till att försäljningen och därmed lantmäteriförrättningen dragit ut cirka åtta år i tiden.

En starkt bidragande orsak till fördröjningen är också felskrivning i avtal mellan Lennart Johansson och Arvika kommun.

Det har figurerat flera avtal i ärendet.

– Efter att handläggare genomlyst ärendet har det bedömts som att den första överenskommelsen kan ligga till grund för prövningen. Ingen annan giltig överenskommelse har inkommit som ersätter denna. Det stämmer att kommunen meddelat att överenskommelse nummer två ska ersätta överenskommelse nummer ett, men ursprunget till det kan inte utläsas. Nuläget är dock att vi har en överenskommelse som vi anser vara ok, sa Henrik Falk, enhetschef på Lantmäteriet tidigare till AN.

Lennart Johanssons dödsbo äger numera Westlanda.
Lennart Johanssons dödsbo äger numera Westlanda. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Känns bra”

I och med att lantmäteriförrättningen nu genomförts (med det första avtalet som grund) och vunnit laga kraft är inte Arvika kommun längre lagfaren ägare till Westlanda och flera områden runt flygplatsen, utan ägare är Lennart Johanssons dödsbo.

– Det känns bra att ärendet är klart. Vi har under en lång tid arbetat för att överenskommelsen ska vinna laga kraft, att fastigheterna ska regleras och att lagfarten ska gå igenom. Nu är ärendet avslutat och vi kan lägga tid och engagemang i andra frågor, säger samhällsbyggnadschefen, Ida Svensson.

Legat fast

Överenskommelsen och köpekontrakten skrevs 2013 och omfattar Westlanda flygplats och mark omkring.

– Kommunens beslut har hela tiden legat fast och nu är lagfarten klar vilket varit kommunens ansvar och ambition, säger biträdande kommundirektör, Anna Wikstrand.

Är nöjd

Henrik Johansson, en av Lennart Johanssons söner, säger så här om det som varit och att köpet nu är klart:

– Jag har inga särskilda kommentarer utöver att det är bra att det är klart.

Fotnot: Lennart Johansson skrev under gällande avtal den 19 augusti 2013 och kommunen den 29 november 2013.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunIda SvenssonLantmäterietPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.