”Utmana flocken när du förbereder dig för bostadsåret 2022”

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Américo Fernández är SEB:s privatekonom.
Foto: Joel Sherwood
Efter två urstarka år på såväl bostadsmarknad som aktiemarknad kan det vara ett bra tillfälle att stanna upp och dra lärdom från tidigare misstag.

En av de vanligaste fallgroparna inom privatekonomi är så kallade kognitiva missar. Hjärnmissar som får dig att agera irrationellt när du ska fatta ekonomiska beslut. En av de vanligaste kallas flockbeteende (herd instinct).

Varför är det fel att följa flocken? Det känns ju rätt skönt att vara en i mängden och inte sticka ut, lite så där lagom. Misstolka mig inte, jag har inget emot att vara lite lagom när jag står i kaffekön och väljer en mellanstor bryggkaffe med lite mjölk. Men när det gäller ens investeringar kan det straffa sig omgående. Något som blev tydligt under pandemins inledning då aktiemarknader runt om i världen föll med 20, 30 och vissa fall 40 procent. Flocken hade talat, fler och fler drogs ned i förlusterna, svarta siffror blev röda siffror och fler började sälja sina innehav. Vissa brände sig så hårt att de till och med lämnade börsen helt. Sen började en Hollywoodinspirerad comeback på börsen, som sedan dess har slagit nya rekord löpande. Flocken agerade som flocken brukar göra, irrationellt. Den kloka strategin rimmar oftast med det gamla uttrycket ”sitt still i båten” och orka vara långsiktig i dina investeringar.

I SEB:s senaste Boprisindikator visade det sig att var tredje hushåll uppger att de endast har bundna bolåneräntor.

Nu har flockbeteendet nått bostadsmarknaden och beslutet om bolåneräntorna. I SEB:s senaste Boprisindikator visade det sig att var tredje hushåll uppger att de endast har bundna bolåneräntor. Det är den högsta nivån sedan mätningen startades 2003. Utvecklingen är främst driven av en lång period av låga och sjunkande bolåneräntor. Så låga att det i många fall varit billigare att binda på 3, 5 och i vissa fall 7 år istället för att ha bolånen på en rörlig 3-månaders ränta. Många bolåntagare har därför sett ett ypperligt tillfälle att binda sina bolån.

Har flocken rätt eller fel?

Ser vi till hela samhället är svaret ja. Myndigheter, i form av Riksbanken och Finansinspektionen, har länge lyft risken med att en majoritet av svenska hushåll har helt rörliga bolån samtidigt som skuldnivåerna nått rekordhöga nivåer. I ett stigande ränteklimat riskerar det att få ett direkt genomslag på hushållens plånböcker, konsumtion och i förlängningen svensk tillväxt. På marginalen skulle jag nog också hävda att hushållen gör rätt i att binda delar av sina bolån. Den senaste tidens stigande inflation och allt tydligare signaler från Riksbanken om att räntehöjningar kan komma tidigare än aviserat talar för att räntebotten är förbi och att ränterörelserna i första hand finns på uppsidan. Det gör att många tagit vara på chansen innan det fördelaktiga läget så småningom seglar förbi.

Nej, som enskilt hushåll bör du stå pall för flockens press och istället fatta räntebeslutet baserat på tre grundpelare i boendeekonomin.

Men räcker det som argument för alla hushåll att blint hoppa på och följa flockens beteende? Nej, som enskilt hushåll bör du stå pall för flockens press och istället fatta räntebeslutet baserat på tre grundpelare i boendeekonomin:

1. Bind aldrig dina bolåneräntor längre än vad du planerar att bo kvar i bostaden, annars riskerar du att dra på dig onödiga kostnader för ränteskillnadsersättning ifall du skulle behöva lösa lånet i förhand.

2. Låt de personliga preferenserna vägleda dig. Är du en person som föredrar friheten med en rörlig ränta eller är du den som föredrar förutsägbarheten och tryggheten med bunden ränta?

3. Sist men inte minst bör dina privatekonomiska marginaler vara en del i beslutsfattandet. För de med små marginaler kan det kännas tryggt med en större del bundet. Och kom ihåg att det inte behöver vara rörligt eller bundet. För de flesta handlar det snarare om en kombination av rörligt och bundet som är den bästa lösningen.

Att fatta aktiva ekonomiska beslut är det bästa du kan göra för att stå redo inför ett nytt spännande bostadsår!

Américo Fernández

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.