Hoppa till huvudinnehållet

”Uppsägning kan vara sista utvägen”

Publicerad:

Jag möts ofta av en massa frustration över en myt som säger att det inte går att säga upp medarbetare i Sverige.

”Skillnad är det i andra länder, där får man minsann gå på dagen om man inte sköter sig!” Jag vill slå hål på denna myt om den svenska arbetsrätten. Det går visst att säga upp medarbetare som inte sköter sig. Men det ställer krav på ledarskapet. Jag skulle vilja påstå att de som skrev lagen om anställningsskydd på 70-talet var väldigt kloka och framsynta i att sätta regler som ställer krav på ett gott ledarskap.

För så är det. Anställningsskyddslagen är en lagstiftning som skyddar medarbetarna. Om du inte gjort ett bra jobb själv, som chef och ledare, så är det ofta svårt att säga upp medarbetare. Anställningsskyddslagen ställer krav på att arbetsgivaren agerar med tydlighet, välvillighet, konsekvens, en del tålamod och ganska mycket mod. Allt är egenskaper som vi värdesätter hos en bra ledare, inte sant?

Låt oss säga att en medarbetare missköter sig genom att ha en dålig attityd till vissa arbetsuppgifter och helt enkelt struntar i att göra dem. Är det något en arbetsgivare ska behöva stå ut med? Nej, verkligen inte! Det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och bestämmer vilka uppgifter som ska utföras så länge som det håller sig inom anställningsavtalets ram. Jo, men om medarbetaren trots det ger blanka sjutton i att utföra delar av arbetsuppgifterna?

För det finns en ände på tålamodet. Om förutsättningarna är tydliggjorda och medarbetaren fått möjlighet att bättra sig men ändå inte utför jobbet kan det finnas grund för uppsägning.

Läget kanske ter sig uppenbart för chefen och då behöver hen utrusta sig med tålamod och försäkra sig om att medarbetaren verkligen förstått att arbetsuppgifterna ingår i anställningen och att det är väsentligt att de utförs av individen. Samtidigt behöver chefen ha en viss nyfikenhet och fråga medarbetaren hur det kommer sig att uppgifterna ändå inte utförs? Behöver medarbetaren möjligtvis något stöd för att kunna utföra uppgifterna? När kan arbetsgivaren förvänta sig att medarbetaren med eller utan stöd utför arbetsuppgifterna? Hur följs det upp? Det här är agerande som visar på välvilja och ännu mera tålamod. Om medarbetaren trots tydliggörande och välvilligt stöd fortsatt inte utför arbetsuppgifterna behöver chefen efter ytterligare mer visat tålamod vara tydlig, konsekvent och modig nog att medvetandegöra medarbetaren om att ett fortsatt struntande i arbetsuppgifterna inte accepteras och att det i förlängningen kan resultera i att medarbetaren sägs upp från sin anställning. För det finns en ände på tålamodet. Om förutsättningarna är tydliggjorda och medarbetaren fått möjlighet att bättra sig men ändå inte utför jobbet kan det finnas grund för uppsägning.

Det kräver alltså sitt arbete att vara en god ledare och en bra chef, och det fattar vem som helst att det inte är ett självspelande piano. Slutsatsen är alltså att det absolut går att säga upp medarbetare som missköter sig från sin anställning. Men i vårt bästa scenario så är det inte det som händer. I vårt bästa scenario så förstår medarbetaren att och varför arbetsuppgifterna behöver utföras och individen finner motivation att sätta igång och göra sitt jobb! Eller så kommer medarbetaren fram till att den egna motivationen saknas, tar ansvar för det och väljer att lämna in sin egen uppsägning.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsrättJuridikKrönikor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.