Hoppa till huvudinnehållet

Ung förare filmade sitt eget gripande – döms till böter

Publicerad:
En 22-årig förare döms till böter för våldsamt motstånd.
En 22-årig förare döms till böter för våldsamt motstånd. Foto: Johan Nilsson/TT

Han filmade poliserna när de skulle gripa honom. Enligt 22-åringen skulle filmen användas som bevis för att fria honom från brottsmisstankar gällande våldsamt motstånd.

Tingsrätten bedömning är dock en annan – rätten menar att det är 22-åringen själv som är uppviglaren och straffar honom därför med böter.

Det var i oktober som den 22-årige mannen, hemmahörande inom Filipstad, stoppades av en polispatrull när han på riksväg 26 inom Storfors kommun var ute och körde bil.

Enligt domen valde patrullen att stoppa mannen då de fattade misstankar på grund av att han körde så sakta.

22-åringen var inte berusad men uppträdde enligt polisen märkligt, varför patrullen ville att han skulle genomgå fler kontroller.

Enligt föraren ska polisen ha blivit irriterade på hans många frågor, han fick enligt honom själv också sitta ensam länge i polisbilen utan att få veta vad som hände. När han på eget bevåg lämnade bilen försökte de två poliserna att gripa honom. Detta ska 22-åringen ha filmat. Enligt honom var poliserna väldigt aggressiva – filmen han spelade in skulle vara till hans fördel och visa det olämpliga sätt polisen agerat på.

Håller inte med

Rätten konstaterar dock efter att ha granskat inspelningen att det från filmen framgår att 22-åringen inte vill medverka i polisens undersökning, att det är han som är uppviglaren och att han gjorde motstånd. Rätten anser också att det inte finns någon anledning att tro att polisens bedömning och ingripande varit felaktigt.

22-åringen döms därför för att betala 40 dagsböter om 50 kronor, vilket är minimibeloppet.

Då fängelse ingår i straffskalan ska mannen även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusDagsböterDomarFilipstads kommunPolisenStorforsStorfors kommunStraffVåldsamt motståndVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.