Hoppa till huvudinnehållet

Över 100 vårdanställda får gå ned i arbetstid – med bibehållen lön

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani/TT

I ett pilotprojekt ska sjuksköterskor och undersköterskor testa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

Det gäller personal på akuten, slutenvårdspsykiatrin, samt en viss grupp seniora medarbetare över 62 år i Värmland.

På onsdagen presenterade Region Värmland tre pilotprojekt som rör länets tre sjukhus. Projekten kommer startas under det första kvartalet av 2022 och pågå i minst sex månader.

På slutenvårdspsykiatrin har en handfull sjuksköterskor och skötare redan börjat. Här ska de arbeta enbart helger, fredag till söndag, och förhoppningen är att det ska ge mer tid till återhämtning. Det är också ett sätt att bemanna arbetspass som annars är svåra att fylla.

– Jag tänkte, gud va gött då kan jag återhämta mig. Det är så skönt att få ledigt mitt i veckan. Det är en jättebra lösning, då behöver man inte vara sjuk heller, säger skötaren Zeliha Altuntas, som snart ska påbörja projektet.

Över 100 vårdanställda

På akuten i Karlstad kommer samtliga sjuksköterskor och undersköterskor, mellan 90-100 personer, gå ned till 30 timmars arbetstid.

Målet är att få till en jämnare bemanning under veckorna, förbättra arbetsbelastningen, skapa mer tid till återhämtning, och på sikt fler medarbetare.

– Vi har haft lite utmaningar med sjukfrånvaro på akutmottagningen, så tanken är att skapa en bättre arbetsmiljö, schema, och återhämtning, säger Petra Eriksson, HR-strateg på Region Värmland.

I det tredje pilotprojektet ska medarbetare över 62 år på sjukhusen i Arvika och Torsby gå ned till 30 timmars arbetsvecka. Detta för att öka chanserna för att de ska orka arbeta heltid till och med pensionen.

Där handlar det om totalt 20 medarbetare av sjuksköterskor, vårdbiträden, rehabpersonal samt vårdadministrationer.

Fackförbund kritiska

Från Vårdförbundets håll har det funnits en oro om att pilotprojekten kommer kräva bemanning som inte finns.

– Själva grunden i de här satsningarna är att vi hoppas, önskar och tror, att med bra satsningar skapar vi en bättre arbetsmiljö och mer möjlighet till återhämtning så att fler väljer att jobba hos oss. Det finns människor som har rätt utbildning och erfarenhet men som väljer att inte arbeta hos oss, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kan det bli problem med bemanningen på de olika verksamheterna när arbetare går ned i arbetstid?

– Det här kräver lite mer resurser och det får vi nogsamt planera så vi använder resurserna på bästa sätt. Det är en väldigt viktig förutsättning som måste vara på plats för att vi ska kunna bedriva piloterna, säger Josefine Ståhlberg, HR-direktör på Region Värmland.

Politiskt initiativ

Projektet grundar sig i en politisk uppgörelse mellan Värmlandssamverkan och Vänsterpartiet.

– Vi hoppas att personalen ska må bättre, att de får en mer hållbar arbetssituation och därigenom blir en mer attraktiv arbetsgivare så att fler vill jobba för Region Värmland, säger Anna Hammar (V), ledamot ibland annat regionfullmäktige.

Fredrik Larsson säger till NWT att regionen har, som länets största arbetsgivare, “ett extra stort ansvar” för att vara en bra arbetsgivare.

– Det är jätteviktigt för mig att vi använder de kompetenser vi har för att pröva olika modeller. Jag hoppas på en bra utvärdering som hjälper oss i det fortsatta arbetet med att erbjuda hållbara arbeten och arbetsliv, säger Fredrik Larsson.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArvika sjukhusCentralsjukhuset i KarlstadSjuksköterskaTorsby sjukhusUndersköterskaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.