”Du måste berätta, så dom vet att det är sant”. Så sa Eva Dälleruds mamma Elisabeth, som överlevde Förintelsen och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.
Nu berättar Eva, i en teaterföreställning på Värmlands museum, på Förintelsens minnesdag.
”Jag, mamma och Förintelsen” är föreställningen som Eva Dällerud från Karlskoga skapat och själv framför.
Flera av hennes släktingar dog i koncentrationsläger, men hennes mamma Elisabeth överlevde.
– Aldrig mer – så sa man efter Förintelsen. Mamma kom till Sverige som “ensamkommande flyktingbarn” 1945 med hjälp av Röda korset. Under ett års tid hade hon överlevt flera av nazisternas förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes jag. Det här är en personlig berättelse från både första och andra generationen, säger Eva Dällerud i ett pressutskick från museet om föreställningen.
Hennes mamma var mån om att hennes vittnesmål skulle leva vidare och teatern blev Eva Dälleruds sätt att berätta.
Hon har arbetat som skådespelare i över 30 år och har också verkat som teaterpedagog, men bland allt hon gjort inom yrket i alla dessa år, har pjäsen om mamman en särställning.
”Den 27 januari 2019 hade ”Jag, mamma och Förintelsen” urpremiär och den vill jag spela så länge jag kan. Det är anledningen till att jag startade mitt företag 2020”, berättar Eva Dällerud på sin hemsida.
Följs av samtal
På Förintelsens minnesdag, den 27 januari, kommer hon till Värmlands museum med pjäsen. Efter föreställningen fortsätter kvällens program med ett samtal, inramat av musik med Freja Apelkvist och Pär Jorsäter.
Hela evenemanget är gratis och det går också att följa digitalt via museets Facebooksida.
Under perioden 20 januari–6 februari visas även miniutställningen Motstånd från Forum för levande historia på museet.
Torsdagens program är ett samarrangemang mellan Värmlands museum, ABF Värmland, Agera Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Svenska kyrkan och Karlstads kommun.