Hoppa till huvudinnehållet

Nya karantänsrutiner gäller i Värmland – det här är det viktigaste

Publicerad:
Anna Wimmerstedt, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Wimmerstedt, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Nu gäller nya rutiner för hushållskarantän i Värmland.

De som vaccinerats med tre doser och måste gå till jobbet kan göra det – och dagarna hemma för sjuka kortas ner.

– Men just nu är det viktigaste att man stannar hemma om man har symtom, säger smittskyddsläkaren Anna Wimmerstedt.

Det var i slutet av förra veckan som Folkhälsomyndigheten meddelade nya karantänsrutiner.

Flera experter: Då kan coronapandemin vara över

Detta på grund av den höga smittspridningen som bland annat har orsakat stora problem med frånvaro inom viktiga samhällsfunktioner.

Dessa rutiner skulle sedan införas av respektive region – och har nu införts av Region Värmland, utefter Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

De nya rutinerna för karantän innebär att vissa grupper i samhället får gå till jobbet om en hushållskontakt har covid-19.

Nya siffror: Så har smittspridningen slagit mot skoleleverna

Det handlar om de som har vaccinerats med tre doser eller de som haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.

Särskilda regler kan dock gälla för dig som arbetar inom vård- och omsorg eller har en nyckelfunktion inom samhällsviktig verksamhet. Här ska man prata med sin arbetsgivare om vad som gäller.

– Men det som fortsatt är av största vikt är att alla som kan jobba hemma gör det, säger Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt.

Och fortsätter:

– De nya rutinerna innebär bara att man, om man tillhör undantagen, får gå till jobbet. I övrigt kvarstår tidigare regelverk vid hushållskarantän.

Det innebär att de som enligt undantagen får gå till skola och arbete fortfarande ska, i den mån det är möjligt, undvika nära kontakter. Och helt undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan.

– Det nya regelverket är lite krångligt att förstå. Men det viktigaste just nu är att man stannar hemma om man har symtom. Vi har ett stormigt läge med väldigt mycket fall.

Nya testregler

I samma veva meddelades nya testregler av Folkhälsomyndigheten, där bara vissa utvalda grupper ska provtas för covid-19.

Nu gäller nya rutiner i provtagningen: ”Vi vet att mörkertalet är stort”Då skulle toppen kunna nås i smittspridningen: ”En grov gissning”

Det innebär att alla andra som får symtom – som inte ska testas – ska stanna hemma i minst fem dagar, med minst två dagar som feberfri.

Även för de med bekräftad covid-19 kortas tiden ner till fem dagar. För de som fortfarande omfattas av hushållskarantän gäller också fem dagar räknat från när personen i hushållet fick symtom.

För mer detaljerad information om de nya rutinerna, se Folkhälsomyndighetens sajt eller Region Värmlands.

Artikeltaggar

Anna WimmerstedtCoronavirusetFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.