Hoppa till huvudinnehållet

Ny polisanmälan mot hög tjänsteperson i Arvika

Publicerad:
En ny polisanmälan har gjorts mot biträdande kommundirektör Anna Wikstrand av en grupp Arvikabor. Den här gången gäller anmälan kommunala bidrag i samband med O-Ringen 2017.
En ny polisanmälan har gjorts mot biträdande kommundirektör Anna Wikstrand av en grupp Arvikabor. Den här gången gäller anmälan kommunala bidrag i samband med O-Ringen 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

En grupp Arvikabor har polisanmält biträdande kommundirektör Anna Wikstrand. Enligt anmälarna har hon gjort sig skyldig till grovt tjänstefel.

Anmälarna gör gällande att Wikstrand beslutat om ett kommunalt bidrag på 200 000 kronor till Arvika Flygklubb i samband med O-ringen 2017 trots att Wikstrand enligt anmälarna bara hade delegation på att besluta om bidrag på upp till 20 000 kronor. För bidrag över 20 000 kronor krävs ett politiskt beslut, av kommunledningsutskottet, hävdar anmälarna.

Anmälarna anser att något sådant beslut inte finns och anser dessutom att kommunen överhuvudtaget inte skulle ha ingått avtal med flygklubben. Det borde istället arrangörerna O-Ringen AB ha gjort som arrangör och därtill ha stått för alla kostnader runt arrangemanget.

”Fullmäktige avsatte medel”

Anna Wikstrand säger till Arvika Nyheter med anledning av anmälan att kommunstyrelsen beslutade att ingå överenskommelsen med O-ringen för genomförande av arrangemanget. Som ett resultat av avtalet beslutade också fullmäktige att avsätta medel för ett genomförande av arrangemanget, där vissa åtaganden var kommunens.

– Det låg då i mitt uppdrag att verkställa de ekonomiska mellanhavanden som var ett resultat av avtalet. Ett av uppdragen var att tillhandahålla området vid Westlanda utan kostnad för arrangören. Detta innebar att Arvika Flygklubb inte kunde utföra någon verksamhet under stor del av sommaren. Avtalet med flygklubben och ersättningen utgör kompensation till föreningen och verkställigheten ligger inom uppdraget för undertecknad som ansvarig för förvaltningens åtaganden mot O-ringen.

”Gäller för verksamhetsbidrag”

Wikstrand säger att uppdraget att verkställa förvaltningens åtaganden mot O-ringen fanns genom fullmäktige- och kommunstyrelsebesluten.

– De begränsningar som finns i kommunstyrelsens delegeringsordning rör fullmäktiges beslut om riktlinjer för föreningsbidrag. Det rör kultur-, idrotts- och sociala föreningar som varje år söker verksamhetsbidrag för sina aktiviteter. Där läggs fast vilka beslut som fattas av förtroendevalda och vilka som kan fattas av tjänstepersoner, säger Anna Wikstrand.

Hoppas på samtidigt beslut

Sedan tidigare pågår två förundersökningar mot Wikstrand, runt kommunala bidrag till Föreningen Folkets Park i Arvika och Jössefors Folkets Hus.

Kammaråklagare Marcus Nyman leder båda förundersökningarna.

– I och med att det rör sig om samma typ av påstådda brottsliga beteenden hoppas jag kunna fatta ett samtidigt beslut avseende båda. Gällande den andra förundersökningen har jag inte fått alla handlingar än, säger han.

Hur starka är brottsmisstankarna?

– Jag vill inte uttala mig om det innan jag fått de skriftliga handlingarna att ta ställning till.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvikaBrott & blåljusFöreningen Folkets parkPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.