NWT Krim: Så utreds Värmlands grövsta brott – polis Ola Gripö om mord och gängkonflikter

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Åsa Asplid och Nicole de Bouczan i samtal med Ola Gripö, förundersökningsledare på polisens avdelning för grova brott, i podden NWT Krim.
Foto: Helena Karlsson
Han utreder de grövsta brotten som inträffar i Värmland.
I nya avsnittet av NWT Krim gästar polisens förundersökningsledare Ola Gripö podden.
– Det sämsta läget är om man hittar en död kropp och det finns inga vittnen, inga spår ingenting, säger han.

Mord, grova vapenbrott och gängkriminalitet hör till vardagen för Ola Gripö.

Han arbetar sedan 2019 som förundersökningsledare för Värmlandspolisens avdelning för grova brott och håller i nuläget i trådarna för utredningen av en omfattande vapenhärva som förgrenar sig till en stor vapengömma i en lägenhet i Bromma utanför Stockholm.

– Beslagen som gjordes i lägenheten var flertalet vapen och grova vapen, och narkotikamängden var mycket stor med våra mått mätt, säger Ola Gripö.

I podden berättar han även hur en mordutredning går till:

– Det optimala är när det finns en gärningsperson kvar på plats, som det till exempel var i Skoghall och Väse. Det sämsta läget är om man hittar en död kropp och det finns inga vittnen, inga spår ingenting. Så var det vid sökandet efter Kevin i våras, det var inga optimala förutsättningar.

Den pågående gängkonflikten i Karlstad som lett till flera uppmärksammad skjutningar är också något som Ola Gripö varit involverad i att utreda.

– Det handlar väl om revir, narkotikaförsäljning inom reviret. Så är det väl alltid någon som gör något den inte får och konsekvenserna i den här miljön är värre än i andra miljöer, säger han.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.