LSS-hyrorna: Nej till 170 000 kronor: ”Staten bör betala”

Publicerad:
Socialkontoret Björkarna i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

Det blir inget tilläggsanslag på 170 000 för att rädda upp hyreskostnader på uppåt 8 500 kronor i månaden för ett 20-tal boende på Enen i Torsby. Inte enligt socialnämndens arbetsutskott som svarat på en motion från Roger Larsson (KD).

I en motion till kommunfullmäktige yrkar Roger Larsson (KD) ett tilläggsanslag i årets budget på 170 000 kronor till socialnämnden och att pengarna ska gå till ett temporärt hyrestak som berör ett 20-tal boende på serviceboendet Enen.

Socialnämndens arbetsutskotts förslag till socialnämnden som sammanträder 1 februari är kort och koncist: ”Motionen avslås”.

Bakgrunden är det som NWT berättat om i flera artiklar, där en god man, Sture Arnesson, kämpat för ett hyrestak på 6 500 kronor för en klient vars hyra ligger på 7 990 kronor och där socialnämnden sa nej då man inte ansåg att det finns ekonomiskt utrymme.

Roger Larsson (KD) yrkade på ett tilläggsanslag i årets budget på 170 000 kronor och att pengarna ska gå till ett temporärt hyrestak för perioden juni till december 2021, samt indexregleras för kommande år.

Socialnämndens arbetsutskott svarar:

”Merkostnader som är kopplade till att bo i en bostad med särskild service enligt LSS bör betalas av staten, genom det bidrag som Försäkringskassan kallar merkostnadsersättning”.

Beslut om motioner tas i kommunfullmäktige.

8 000 kr för tvåa i Torsby – kommunen utreder hyrestakSocialen sänker inte brukarens hyra på serviceboendet – 7 990 kronor för 48 kvadratmeterSocialen sa nej till hyrestak – god man vägrar betala full hyraHan Ivo-anmäler kommunen – vill se ett hyrestak8 000 kronor för 48 kvadratmeter LSS-boende – hyrestak till KF?

Artikeltaggar

LSSPolitikRoger LarssonSocialnämnderSture ArnessonTorsby kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare